Com protegir del sol els infants i nadons

Quan comença l’estiu, venen més ganes de fer escapades a l’aire lliure i anar a la platja, aprofitant el bon temps. És en aquest moment quan les famílies que tenen infants es fan la gran pregunta: com haig de protegir el meu fill i filla del sol per evitar que es cremin?

Primer de tot, hem d’explicar quins efectes produeix el sol en la nostra pell i per què és important protegir els infants de les radiacions solars.

Què són els raigs UVA i UVB i què provoquen a la pell?

El sol emet diferents tipus de radiació, la UVA, UVB i UVC. Mentre que aquesta darrera no traspassa la capa d’ozó, els raigs UVA i UVB sí. Els UVA són els raigs solars responsables de l’envelliment de la pell, l’aparició de taques i arrugues. Pel que fa als ragis UVB, aquests són els responsables de les cremades solars i l’envermelliment.

Totes dues radiacions estan relacionades amb el càncer de pell i, tot i que aquest tipus de càncer és molt infreqüent en nens, és molt important protegir-los des de ben petits ja que la pell té memòria. És a dir: els efectes negatius d’una incorrecta exposició solar s’acumulen, augmentant el risc que de grans puguem patir un melanoma o un carcinoma de pell.

A més, la pell dels infants és molt més sensible que la dels adults, cosa que els fa més sensibles al sol, degut a que la seva pell és més fina; a que tenen una major superfície corporal respecte al seu pes; a la presència de menys melanòcits (les cèl·lules que donen color a la pell i la protegeixen); a una major facilitat per deshidratar-se i a un sistema immunològic encara no totalment desenvolupat.

Com exposem correctament els nens i nenes al sol?

Coneixent com és la pell infantil i com els efectes d’una incorrecta exposició solar els pot afectar més que a les persones adultes, és important seguir aquestes recomanacions:

  • No exposar a les radiacions solars als infants menors de 6 mesos: cal evitar que els nadons acabats de néixer i fins als 6 mesos d’edat rebin el sol directament o vagin a la platja, ni sota el para-sol. Cas que l’infant hagi nascut a l’estiu, els passejos han de ser a primera hora del matí o a última hora, evitant les hores centrals del dia i busqueu l’ombra sempre que sigui possible. També és recomanable consultar l’índex UVI (índex de radiació ultraviolada) del dia, cosa que es pot fer amb l’app del temps del mòbil.
  • No aplicar crema solar als infants menors de 6 mesos: les particularitats de la seva pell, fina i sensible, fa que sigui més permeable als productes, augmentant el risc que pateixin efectes secundaris. Si no els exposem al sol, no caldrà aplicar-los cap tipus de protector solar. Cas que en un moment puntual no es pugui evitar l’exposició solar i s’hagi d’aplicar algun tipus de crema als nadons, cal optar per protectors solars amb filtres minerals (físics, inorgànics).
  • Limitar l’exposició al sol dels infants menors de 3 anys: en exposar els infants menors de 3 anys al sol, cal evitar les hores centrals del dia (de 10 a 16 hores) i fer ús de roba adequada (lleugera, de cotó), barret d’ala ampla i ulleres de sol. El protector solar ha de ser amb filtres físics (els protectors amb filtres químics es poden usar a partir dels 3 anys), amb un factor de protecció solar (FPS) superior o igual a 30 (millor 50+), que protegeixi front UVA i UVB, que sigui el més resistent possible a l’aigua, suor i frec (l’assecat enèrgic amb una tovallola pot eliminar fins a un 85% de producte). S’ha d’aplicar generosament abans de l’exposició solar sobre la pell seca i reaplicar cada 2 hores o després de suar, banyar-se o assecar-se amb una tovallola. Insistir en zones de fàcil oblit com les orelles, peus, vores del vestit de bany, zona interna de cuixes i braços i llavis. Si hi ha cicatrius, s’han de protegir-se amb especial atenció.

Imatge: No és recomanable exposar al sol els nadons menors de 6 mesos.

Què significa el FPS dels envasos de crema solar?

El FPS (o SPF en les seves sigles en anglès) ens indica el temps que podem estar exposats al sol sense risc de cremar-nos i es calcula amb una fórmula que consisteix en un quocient entre el temps d’exposició als raigs ultraviolats requerit per a produir un enrogiment en la pell usant un protector solar i sense ell. Es mesura assumint que s’aplica una quantitat de protector solar de 2mg/cm² (en la pràctica se sol aplicar un 20-50% de la quantitat recomanable). Com més elevat sigui el FPS més temps de protecció presenta, encara que aquesta relació no és lineal i arriba un moment en què per molt que s’augmenti el FPS, la protecció solar augmenta molt poc.

Per exemple, si una persona pot exposar-se al sol 10 minuts sense enrogiment, un FPS de 15 utilitzat adequadament li protegirà del sol durant 150 minuts (10×15=150 minuts).

Quina és la caducitat del meu fotoprotector solar?

És important conèixer la data de caducitat del fotoprotector que estem aplicant: si el protector solar està sense obrir, serveix fins a la data de caducitat que indiqui l’envàs. Si ja utilitzem el protector solar el passat estiu, enguany no ens servirà. Cal consultar el PAO (Period After Opening), que indica quan caduca el producte un cop obert. Normalment solen caducar als 12 mesos i ho veurem indicat en l’envàs amb el següent símbol.

Imatge: period after opening (6 mesos i 12 mesos)

I per finalitzar, cal recordar que s’ha de fer ús de la protecció solar tots els dies de l’any, sense importar l’estació, i, especialment, si realitzem activitats a l’aire lliure o aquàtiques i fins i tot si el dia està ennuvolat. Hem de tenir en compte l’efecte multiplicador de superfícies reflectants, com la neu, la sorra o l’aigua.

Dra. Anna Estapé
Pediatra