Com afrontar la vida després d’haver superat un càncer?

Després de finalitzar els tractaments s’inicia una etapa en què es comença a recuperar gradualment el ritme quotidià de la vida. 

com afrontar la vida després d'un càncer

Aquest procés requereix temps, i depèn tant del tipus de tractament rebut pels seus efectes com de l’experiència personal que ha suposat viure i tractar un càncer. 

És freqüent que durant aquesta transició s’experimentin diverses emocions, tant d’alegria i alleujament per haver finalitzat els tractaments com de tristesa i/o preocupació per com es desenvoluparà la vida a partir d’ara.

Conèixer alguns aspectes com, per exemple, quin serà i en què consisteix el seguiment mèdic i la cura que s’ha de tenir a partir d’ara amb  la salut, pot ajudar a planificar el retorn al ritme propi, incorporar possibles canvis en l’estil de vida, o a prendre decisions rellevants sobre la pròpia vida.

El seguiment

El seguiment consisteix en realitzar revisions mèdiques regulars, que inclouen les visites i la realització d’algunes proves, com ara anàlisi de sang, radiografies, TAC, etc.

L’objectiu principal és identificar canvis en la salut relacionats amb:

  • La possible recaiguda del càncer en el mateix lloc del tumor primari o en situació d’extensió o metàstasi
  • La detecció precoç de la possible aparició d’altres tumors
  • La valoració dels efectes secundaris relacionats amb els tractaments rebuts

 

La freqüència del seguiment depèn del tipus de càncer i del tractament rebut, així com dels efectes secundaris o problemes relacionats que s’hagin pogut desenvolupar durant el tractament.

Vida saludable

En finalitzar el tractament, moltes persones identifiquen aquest temps com a una oportunitat per introduir alguns canvis en els seus estils de vida, per tal de preservar la salut i que els reportin benestar, reduint o eliminant els riscos coneguts. En aquest sentit, el codi europeu contra el càncer inclou diverses recomanacions de les quals destaquem:

  • Si fumeu, deixeu de fer-ho. Fumar és un dels factors de risc del càncer i d’altres malalties.
  • Si consumiu alcohol, feu-ho moderadament. Igual que el tabac, es relaciona amb l’augment de probabilitats de desenvolupar alguns tipus de càncer.
  • Mengeu bé. Especialment, consumiu diàriament fruites i verdures (5 racions al dia). Convé reduir el consum de greixos i els aliments d’origen animal.
  • Eviteu el sobrepès. A més del càncer també és un risc per altres malalties com les cardiovasculars i les òssies.
  • Feu exercici i mantingueu-vos actiu/va. En general, l’activitat física regular i moderada reporta diversos beneficis. Caminar diàriament de 30 minuts a una hora ajuda a: reduir l’ansietat i la tristesa, millorar l’estat d’ànim i l’autoestima, reduir la fatiga.