Baselga, Esteller i Massagué: medicina excel·lent per curar el càncer

“És un premi merescudíssim que no admet cap tipus de discussió”. Així s’ha referit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als oncòlegs Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué durant el lliurament del 28è Premi Internacional Catalunya. Els tres investigadors catalans han fet “mèrits científics àmpliament coneguts i reconeguts per assolir aquest reconeixement, ha subratllat.

Manel Esteller, Josep Baselga i Joan Massagué, Premi Internacional Catalunya / MANOLO GARCÍA
Manel Esteller, Josep Baselga i Joan Massagué, Premi Internacional Catalunya / MANOLO GARCÍA

Puigdemont ha aprofitat també per recordar les millores en la supervivència dels malalts de càncer durant els últims anys i ha destacat el “ compromís públic” dels professionals de la sanitat catalana. També ha recordat que Catalunya és una regió amb una tradició científicadestacable, i aquest premi la situa “ al capdavant dels països científicament més avançats“. A més a més, ha lligat l’aspiració a construir “un nou país” amb la recerca científica dels guardonats, en entendre que en qualsevol cas la intenció és “ millorar les condicions de vida” dels ciutadans.

El premi, que va ser anunciat el juliol passat, és el primer cop que es dóna a tres persones a la vegada, i també és la primera vegada que recau en catalans. Fa una dècada es va reconèixer la tasca del bisbe Pere Casaldàliga, però el mateix Puigdemont ha recordat que Casaldàliga se sent legítimament brasiler, perquè és el país on ha viscut bona part de la seva vida i on ha desenvolupat la seva tasca en defensa dels menys afavorits. El jurat del premi, que a les bases especifica que el guardó només s’atorga a persones vives que hagin contribuït a desenvolupar valors culturals, científics o humans “ arreu del món“, ha recordat que els premiats d’enguany s’han escollit entre 138 candidatures i que Baselga, Esteller i Massagué han fet una tasca “revolucionària” per fer avançar la biomedicina a nivell mundial. És un “ reconeixement no només a l’excel·lència científica, també a la medicina que vol curar la malaltia“.

Tots tres fa anys que reben reconeixements i són coneguts internacionalment. Baselga és l’actual director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, i Massagué, el director de l’ Sloan Kettering Institute, una institució germana més centrada en la recerca bàsica. Tots dos van completar els estudis en universitats catalanes i continuen vinculats al país: Massagué, a través de l’ Institut de Recerca Biomèdica (IRB), i Baselga, amb el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Esteller, també amb una àmplia experiència internacional, és una de les figures més visibles del programa de captació de talent Icrea ideat per la Generalitat, a més d’un dels representants més notables de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell).

Josep Baselga ha evidenciat que el premi és un “estímul per seguir lluitant” des de tots els fronts, “al laboratori i al costat del llit del malalt”, i ha subratllat la importància de la recerca i d’inculcar a les noves generacions aquesta passió per la ciència. El càncer és “ un dels grans problemes de salut de la humanitat“, el sofriment que provoca no es pot quantificar, ha assegurat, i per això el seu combat ha de ser una prioritat. Repassats els avenços en camps com la cirurgia, la biòpsia líquida o la immunoteràpia, Baselga ha recordat que “el càncer ja no és sinònim de mort”. La immunoteràpia, de fet, és un “ concepte quasi poètic” que posa de manifest que la solució contra el càncer es troba dins de cadascú.

El record als malalts ha estat també una constant en el discurs d’acceptació de Manel Esteller, durant el qual també ha reivindicat donar més suport a la recerca científica. “Aquest reconeixement de vegades honora més a qui el dóna que no pas a qui el rep”, ha afirmat, perquè “reconèixer la investigació com a valor destacat diu molt de la seva gent”. Esteller ha insistit en la importància de mantenir la il·lusió en la feina ben feta, “ que no es perdi talent per motius econòmics“, i ha evidenciat que la millor manera d’agrair el guardó és continuar investigant demà mateix.

Joan Massagué, per la seva banda, ha compartit la reflexió que el premi demostra la “sensibilitat del país per la investigació científica”, i ha posat en valor l’educació, l’ètica del treball i les coses ben fetes com a camí per assolir fites científiques. Massagué ha recordat també com la mort del seu pare per metàstasi –responsable del 90% de les morts per càncer– el va animar a orientar la seva carrera científica cap aquest camp, i ha fet un gran símil amb el món casteller per explicar que els descobriments són fruit de l’esforç conjunt de diferents actors que treballen conjuntament.