Una investigació internacional coordinada pel Vall d’Hebron Institut d’ Oncologia (VHIO) i el SAGE Bionetworks de Seattle ha establert i consensuat una classificació pionera per al càncer de còlon i recte basada en dades genòmiques, que permetrà millorar el tractament i preveure l’evolució clínica de cada tumor per poder personalitzar el tractament.
La investigació, impulsada per l’Obra Social La Caixa, ha estat publicada a la revista Nature Medicine i ha tingut, també, la participació del director del VHIO, Josep Tabernero,i del doctor Ramon Salazar, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
La nova classificació de tumors de còlon s’ha aconseguit amb la col·laboració d’un consorci internacional que ha reunit 4.000 mostres de pacients i ha definit un patró de subtipus genòmics que, a més d’identificar les característiques biològiques dels tumors, correlaciona aquestes dades amb el comportament clínic i el pronòstic dels pacients.
“Calia un consens per a la classificació molecular o genòmica, perquè fins ara els investigadors treballaven per separat amb mostres de pocs pacients, per la qual cosa no s’obtenien resultats consistents sobre els grups, i això dificultava l’acceptació de la comunitat científica”, va explicar l’investigador del Grup de Ciència de Dades en Oncologia (Oncology Data Science, ODYsSey) del Vall d’Hebrón Institut d’Oncologia, Rodrigo Dienstmann.
Ara s’ha aconseguit eliminar la dispersió de resultats i s’han concentrat els tumors entorn de quatre subtipus. “Podem afirmar que, por primera vegada, hi ha una classificació de consens d’àmbit internacional d’experts en el càncer de còlon”, va explicar Dienstmann.
Els resultats confirmen que la biologia dels tumors dels diferents subgrups “és tan radicalment diferent que quasi podria tractar-se de tumors diferents”, va insistir aquest expert, que diu que “això ajuda a entendre per què en el càncer de còlon els tumors es comporten de forma tan diversa davant un mateix tractament”.
Detecció precoç, curació alta
Cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte, que és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Es dóna el cas, però, que amb una detecció precoç el percentatge de curació és alt. Per aquest motiu, el Departament de Salut de la Generalitat ha engegat a diverses comarques catalanes un programa per detectar-lo entre els homes i les dones de 50 a 69 anys –la franja de més risc–, que consisteix a fer-se cada dos anys una prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que a simple vista no es veuen, i la possibilitat de fer la prova de manera gratuïta.