Aprovat a Espanya el primer tractament personalitzat de càncer d’ovari

Un dels avenços més importants dels últims anys i que sens dubte ha suposat un gran pas en alguns tipus de tumors com el càncer de mama o de pulmó és la teràpia personalitzada. Ara, l’Agència Espanyola del Medicament ha donat llum verda al primer tractament personalitzat per al càncer d’ovari. Es tracta d’Olaparib, comercialitzat per AstraZeneca com Lynparza, i ha estat presentat aquesta setmana per Mariluz Amador, directora mèdica i de registres d’aquesta empresa i pels doctors Antonio González, president del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari (GEICO), i Pedro Pérez Segura, coordinador de la consulta de Consell Genètic de l’Hospital Clínic San Carlos.

A Espanya, el càncer d’ovari és el cinquè tumor més diagnosticat en dones amb una incidència aproximada de 3.000 casos anuals. Segons les dades, es tracta de la sisena causa més freqüent de mortalitat per càncer en dones i la segona per càncer ginecològic, darrere del càncer de mama. A Europa moren per aquesta causa prop de 42.700 pacients.

cancer ovari

Segons afegeix el doctor Pérez Segura, entre un 13% i un 18% de tots els casos de càncer poden presentar mutació en aquests gens. De fet, els gens BRCA1 o BRCA2 són gens importants en la reaparició del material genètic. “Des de fa alguns anys se sap que aquelles persones que neixen amb alteracions en algun d’aquests gens, especialment el BRCA1, tenen un increment de risc de desenvolupar càncer d’ovari al llarg de la seva vida”, ha explicat.

Per tant, el fàrmac aprovat ara a Espanya “permet un tractament individualitzat en un grup de pacients amb una alteració molecular d’aquest gen, fet que suposa sens dubte una gran pas cap al tractament de la malaltia”, ha afirmat González.

El medicament està indicat com a monoteràpia de pacients adultes amb càncer d’ovari d’alt grau, trompa de Fal·lopi o peritoneal primari amb mutació BRCA (germinal i / o somàtica), sensible en recaiguda. Segons les dades exposades, aquest tractament té eficàcia clínica i seguretat ja que no es van observar diferències en la qualitat de vida dels pacients entre el fàrmac i el placebo.

A més, segons les dades exposades, augmenta el temps lliure de progressió dels pacients amb càncer d’ovari sensible al platí (un tipus de quimioteràpia) en recaiguda i que responen a aquesta teràpia de forma molt significativa amb una reducció del risc de progressió o de mort en un 82%.