Profesionals advoquen per l’ús de la musicoteràpia com a tractament complementari per al càncer de mama

El proper diumenge, 19 d’octubre, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, i el V Congrés Nacional de Musicoteràpia, que s’està celebrant durant aquest cap de setmana a Barcelona, s’hi ha volgut unir proporcionant algunes dades que donen llum sobre l’ús de tractaments musicoterapèutics que alleugen el malestar físic i psíquic de les pacients amb càncer de mama que se sotmeten a quimioteràpia, alhora que milloren les seves relacions socials, incideix sobre benestar i la millora al llarg de la sessió.

Dia Mundial Càncer de Mama

L’efecte de la musicoteràpia en dones tractades per càncer de mama

L’Hospital Universitari La Paz de Madridha realitzat recentment un estudi comparatiu a sobre l’efecte d’una intervenció amb musicoteràpia per a dones amb càncer de mama durant la sessió de quimioteràpia. La conclusió principal de l’estudi, dut a terme per la musicoterapeuta Mireia Serra Vila, és que «la musicoteràpia, aplicada en un context hospitalari i de manera individual amb la persona durant el seu cicle de quimioteràpia, pot ser beneficiosa per al pacient i advoquem per la inclusió d’aquest tractament en un equip multidisciplinari».

En els últims anys han augmentat les intervencions realitzades fins ara en el camp de la musicoteràpia en l’entorn mèdic-sanitari, especialment en el terreny de l’oncologia. Des de l’any 2005, la FundacióOncolliga ofereix aquest tipus de tractament com un recurs més per als seus usuaris, mitjançant tallers dirigits a malalts amb càncer o als seus familiars. De la mateixa manera, des d’aquesta fundació s’han iniciat projectes de musicoteràpia amb associacions de dones afectades per càncer de mama, així com amb les unitats d’Oncologia de diferents hospitals de Barcelona, de la mà de la psicooncòloga Patrícia Martí.