Adolescents i pes saludable

 

Mantenir un pes saludable, és una de les 12 maneres de reduir el risc de partir un càncer incloses en  el Codi Europeu contra el càncer, elaborat per la International Agency Research Cancer (IARC).

Què s’entén per pes saludable?

Tal i com diu l’Agència de Salut Pública de Catalunya, no existeix un pes ideal, sinó que cal parlar de pes saludable, que està en funció de les característiques (edat, sexe o complexió) de cada persona.

Per calcular si una persona té un pes saludable, sobrepès o obesitat, s’utilitza la fórmula de l’Índex de la Massa Corporal:

Índex de Massa Corporal (IMC) = Pes (en quilos) / Alçada2 (expressada en metres)

Quan l’Índex de Massa Corporal es troba entre:

  • 18,5 – 25 es considera que la persona està en situació de normopès
  • per sobre de 30, es considera que la persona és obesa
  • 25 – 30 es considera que la persona està en situació de sobrepès

 Imaginem que en Martí medeix 1,70 m , té 16 anys i pesa 60 Kg.. El seu IMC serà de 20,76. Per tant en Martí té un pes saludable.

L’obesitat es defineix com un increment de pes, produït per un augment de les reserves de greix per sobre del considerat normal, en funció de les característiques individuals (altura, corpulència, edat, sexe).

Actualment, segons l’estudi publicat per la SECO Sociedad Española de la  Cirugía de la Obesidad (SECO), Initial approach to chilhood obesity in Spain a l’octubre 2016, a Espanya un 23% de la població adulta és obesa y un 38% pateix sobrepès. En nens i adolescents, aquest percentatge és del 25% de sobrepès i un 15% d’obesitat.

Són xifres molt altes, amb una tendència a augmentar,  esdevenint  un problema molt important de salut pública que preocupa a les autoritats sanitàries, educatives i a les famílies.

I per què aquesta preocupació? Què pot provocar ?

L’obesitat  en aquesta edat s’associa a una major probabilitat d’obesitat en edat adulta. I l’obesitat es relaciona amb l’aparició de nombrosos trastorns, com ara una major incidència de diabetis, d’hipertensió arterial, de malaltia cardiovascular, problemes de respiració  o de malalties osteoarticulars,…

Durant l’adolescencia hi ha canvis psicològics importants. L’obesitat en aquest període pot afectar l’actitud cap al menjar, pot provocar el refús a la imatge corporal provocant baixa autoestima, i inclús trastorns en la conducta alimentaria.

Tenir sobrepès no és una malalta però és un factor de risc molt important que pot generar els problemes mencionats anteriorment.

Quins factors poden determinar l’obesitat en adolescents?

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la principal causa de l’obesitat és l’alimentació i el sedentarisme.

Pel que fa a l’alimentació, hi ha una tendència a consumir més productes elaborats,  begudes i aliments hipercalòrics rics en greixos , sal i sucres. I menys productes frescos com les verdures i les fruites.

Pel que fa al sedentarisme, la vida urbana i el tipus d’oci fomenten un descens de l’activitat física diària.

Però els experts (entre els que es troba Luis Rajmil  membre de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitarisas (SESPAS), indiquen que hi ha uns determinants socials molt importants de l’obesitat: les condicions de vida, els ingressos econòmics familiars, la classes social ocupacional dels pares, el nivell d’estudis de la família, les condicions de treball, l’habitatge.

Es a dir, l’obesitat té un component de desigualtat social molt important i per això afecta més en famílies amb un nivell socioeconòmic inferior.

Com es pot prevenir?

El Ministerio de Sanidad va publicar una sèrie de recomanacions per prevenir l’obesitat i el sobrepès entre els adolescents, elaborades per la Sociedad Española de Endocrinologia y Nutrición.

https://www.msssi.gob.es/ciudadanos/proteccionSalud/adolescencia/recomendaciones.htm

Les recomanacions inclouen:

1.- Seguir una alimentació saludable

  • Incloure alguna verdura (cuita o crua) o llegum en dos dels àpats principals, encara que sigui com a acompanyament.
  • Menjar dues o tres peces de fruita al dia, com a mínim, i procurar establir-la com a postres dels àpats
  • Menjar tot tipus de carns, peixos i ous, i evitar els talls més greixosos.

2.- Realitzar activitat física freqüent:

  • Caminar i pujar escales per als desplaçaments diaris.
  • Triar activitats extraescolars que siguin físicament actives.
  • Practicar esports o altres propostes actives ( bici, excursions, platja…) amb amics i/o família
  • Limiteu el temps davant la televisió, el mòbil, la consola o altres jocs sedentaris.

3.- Respectar els horaris dels àpats, evitant menjar /picar entre hores aliments rics en grasses i sucres. Aquests aporten moltes calories, pocs nutrients i treuen les ganes de menjar els àpats principals i més nutritius.

4.- No oblidar-se dels làctics, que són molt importants per el calci que es necessita durant aquest període de creixement.

  • Són recomanables dues o tres racions de lactis al dia. Prioritzeu la llet, els iogurts i els formatges sobre altres derivats i postres lactis menys rics en greixos (una ració equival a una tassa de llet, dos iogurts o quaranta grams de formatge).

5.- Incloure els hidrats de carboni, principal font d’energia, en els principals àpats:

  • Els cereals com l’arròs, el blat de moro, la civada, el blat i els productes derivats com pa, pastes, galetes,….
  •   Els llegums (pèsols, cigrons, llenties,..etc). Aporten molta fibra que és bàsic per regular el funcionament de l’intestí i prevenir malalties.

6.- Anar amb compte i limitar lla freqüència amb què es prenen determinats aliments com begudes refrescants, dolços, llaminadures, brioixeria, gelats, pastissos, o menjar ràpid, ja que tenen un contingut calòric molt alt. I alimenten poc.

7.- Menjar a poc a poc i sense distraccions com la tele, mòbil, consola,… Procura fer un àpat amb amics o família.

8.- Menjar variat i amb moderació: una mica de cada cosa i no massa d’un sol aliment. Seguir les recomanacions de la piràmide de l’alimentació pot ser una bona guia: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/professionals/temes_de_salut/salut_alimentaria/documents/arxius/piramide2.pdf

9.- Abans de seguir una dieta o prendre fàrmacs per l’obesitat, primer cal consultar al metge de capçalera.

 Conscienciar a aquest grup d’edat de la importància de mantenir un pes saludable menjant sa i fent activitat física diària, serà l’objectiu principal de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer 2017, que la FECEC organitzarà del 29 de setembre al 8 d’octubre.