El xarop de 95 euros que cura…

Una mirada a través de les investigacions. Conèixer la base científica dels tractaments és la clau per a la seva aplicació clínica i diferenciar vidència d’evidència

No és ocasional trobar-se amb afirmacions rotundes sobre productes, corrents alimentaries, o pocions màgiques que curen el càncer, o altres malalties. En el cas concret de la nutrició ofereixen dietes miraculoses que poden resultar perilloses per a la salut del ciutadà.

Les pràctiques aplicades en aquestes dietes no tenen el suport de la comunitat científica perquè no s’ha demostrat la seva viabilitat. Així doncs, els missatges difosos per certs “falsos especialistes” que utilitzen els mitjans de comunicació, tant públics com privats,  provoquen la confusió en la qual ens veiem immersos, així que serem clars:

–        No existeixen superaliments. Generalment els superaliments són aliments exòtics per a nosaltres, els quals se’ls atribueixen grans propietats.

Avui en dia destaca el kale, i fins fa 4 dies les baies de goji eren la solució de tots els mals. Per molt que siguin aliments exòtics, el preu que es paga i les propietats atribuïdes no són justificables des d’un punt de vista nutricional. Seguir un patró de dieta Mediterrània t’aportarà molts més beneficis.

–        Venda de suplements alimentaris i altres productes. No existeixen xarops ni suplements que curen el càncer. El consum d’aigua marina tampoc és una solució.

–        Les dietes detox no funcionen. Un cop acabat l’estiu i passades certes festivitats, els missatges i les “facilitats” que ens proporcionen per seguir una “dieta detox” és constant. En relació amb això és important destacar: cap canvi pot accelerar el procés de desintoxicació del nostre organisme. Tenim la sort que el cos humà ja compta amb el seu propi sistema “detox”, aquest està format pel: fetge, ronyons, suor, etc.

–        Desconfia de les teràpies, les quals van precedides per un cognom, des de convencionals, fins complementaries passant per alternatives, que utilitzen per damunt de tot les paraules: natural, sense químics, equilibri, etc.

Val a dir que aquestes no han obtingut una recomanació basada en l’evidència. En aquest punt cal afegir que la disciplina coneguda amb el nom psiconeuroimmunologia és una ciència que no ha estat estudiada fins ara en humans, per tant qualsevol recomanació al respecte pot conduir a un risc per a la salut.

Aquest pot ser: abandonament del tractament mèdic indicat o alentir-lo, malnutrició, trastorns de la conducta alimentària, cronificació d’hàbits no recomanables que poden incrementar el risc cardiovascular entre d’altres riscos. Tot això sense parlar de les despeses econòmiques que comporten, tant pel usuari com pel  Sistema Català de Salut.

Clarament, el creixent interès de la societat en el camp de la nutrició i desenvolupament de diferents camps que estudien relacions han estat aprofitades per xarlatans o intrusos de la nutrició. Han utilitzat al desconeixement i les expectatives del ciutadà com a eines generadores de promeses molt encoratjadores, però totalment falses.

Així doncs, no permetem que ens enganyin, qualsevol canvi dietètic que et prometi la CURACIÓ del càncer és simplement vergonyós i denunciable.

Recordar que el dietista-nutricionista és el professional sanitari universitari preparat per discernir la vidència de l’evidència en temes d’alimentació i nutrició. No deixeu la vostra salut a les mans d’un fals especialista.

Dra. Isabel Martorell, portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya