S’estima que cada any es detecten entre 25.000 i 27.000 nous casos de càncer de mama a Espanya. Gràcies als avenços en el diagnòstic i tractament, prop del 90 per cent d’aquestes dones aconsegueixen curar-se. Els avenços en la supervivència i en la reducció de la mortalitat en oncologia plantegen un nou repte: el seguiment de la salut dels llargs supervivents.
La Societat d’Oncologia Mèdica (SEOM) està treballant en una guia de consens amb altres societats científiques per recomanar el seguiment d’aquestes persones per atenció primària (AP) quan porten cinc anys lliures de malaltia i finalitzen el tractament hormonal les que l’han necessitat.
Dimecres es celebra el Dia Internacional del Càncer de Mama.
El metge de família té un paper destacat en la detecció de recidives i de segones neoplàsies, en l’abordatge dels efectes tardans del tractament oncològic, en l’atenció psicològica i de comorbiditats i en la promoció d’estils de vida saludable, així com en normalitzar l’atenció sanitària. Segons els professionals, l’essencial és que hi hagi comunicació entre el primer nivell assistencial i especialitzat per a millorar la qualitat de vida de les pacients i perquè, si hi ha una sospita diagnòstica, es compti amb vies de reconducció ràpida per a les pacients de mama.
Es tracta de crear camins comuns i formar al metge d’AP perquè se senti còmode en el seguiment de les pacients, així com dotar-lo de la informació clínica per conèixer l’evolució, les teràpies rebudes i el risc inherent al tractament en un informe complet de alta. Pel que fa a les pacients, “cal informar-les que, tot i que passin a AP, no deixen d’estar controlades. Han de viure-ho com una continuïtat, no com un abandonament; han de saber que estem coordinats i que són ateses per un equip multidisciplinar” , ha dit Miracles González Béjar, del Grup de Treball de la Dona de Semergen.
Més formació
“L’única recomanació que cal fer des d’un punt de vista de control és una indicació de mamografia anual i una exploració física.? Fer més proves no ha demostrat que sigui beneficiós per detectar precoçment una hipotètica recaiguda”, ha dit Agustì Barnadas , portaveu de la SEOM.
Fernando López, coordinador del Grup de Treball de Càncer de la Semfyc, ha explicat que en algunes comunitats ja hi ha programes de seguiment del pacient oncològic en AP. “No obstant això, no hi ha realment protocols consensuats i, sobretot no hi ha una formació prèvia. El format idoni seria un model d’atenció compartida”. En aquesta línia, González Béjar ha afegit que “seria interessant que les Unitats de Patologia Mamària estiguessin en contacte amb els centres de salut per establir canals de derivació”.
Cura de la salut
Segons Barnadas, el metge de primària haurà d’estar atent a l’aparició d’aspectes relacionats amb el tractament oncològic, com seria l’aparició de limfedema. “El més raonable seria remetre-les a un servei de Rehabilitació”. López Verd ha afegit que cal observar efectes secundaris a l’hormonoteràpia, sagnats genitals en les pacients tractades amb tamoxifèn, control de la comorbiditat, cardiotoxicitat relacionada amb quimioteràpics, suport psicològic, valoració a la família … “Moltes vegades l’abordatge oncològic fa oblidar el seguiment d’altres aspectes de la salut. On podem oferir una atenció integral de tota la seva salut és en AP “.
En aquest abordatge no cal oblidar els hàbits de vida saludable molt vinculats al risc de recidiva, prestant especial atenció a evitar l’increment de pes, a la salut òssia, al control de la tensió arterial, colesterol, etc., com a part d’una tasca preventiva que s’aplica en població sana.
Tampoc cal deixar de banda el suport psicològic ni la ponderació de la reincorporació a la vida laboral. Així mateix, Barnadas ha volgut recordar que en les dones joves que han superat un càncer ha l’opció d’embaràs. “Gestar no comporta major risc de recaigudes. Cal establir un pont entre especialitzada i AP per a aquests casos”.
Segons Eva Pruneres, presidenta del Grup de Recerca en Càncer de Mama Solti, aquesta derivació del pacient a la primària ajudaria a optimitzar el temps de l’oncòleg. “Així els oncòlegs seríem capaços de dedicar més temps a consulta, bé perquè comença un tractament després de la cirurgia o perquè té metàstasi i se li ha d’informar de quines opcions té”.