Un nou test prediu si un càncer de mama es pot reproduir (o no)

¿Quan és prou segur que una dona a qui se li ha extirpat un càncer de mama se salti la quimioteràpia i, per tant, s’estalviï els efectes secundaris que comporta? La meitat de les dones a qui s’opera se la podrien estalviar, segons un estudi publicat recentment a la revista New England Journal of Medicine (NEJM), en el qual s’ha provat un nou test genètic que permet detectar la bateria de gens que hi ha implicats en la recurrència d’aquest tipus de càncer i predir si en els pròxims cinc anys hi ha un risc real.

cancer-mama-test

En les conclusions d’aquest estudi internacional, en què han participat l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i els hospitals de la Vall d’Hebron i de Sant Pau, els investigadors afirmen que es podrien estalviar la quimioteràpia entre 35.000 i 40.000 dones als Estats Units, i al voltant de 70.000 a Europa.

Tot i que ja existeixen alguns tests genètics en aquest camp, la realitat és que no aporten dades prou fiables. Aquest assaig, anomenat MINDACT, és el més gran que s’ha fet mai, amb 6.700 pacients de 112 hospitals, a les quals s’ha aplicat aquest test que analitza 70 gens relacionats amb la reproducció del tumor. A les dones que hi han participat se’ls havia diagnosticat el tumor en estadis primerencs i es tractava del tipus més comú de càncer de mama, sensible a les hormones i negatiu al receptor HER2. Al voltant de tres quartes parts dels tumors de mama que es diagnostiquen pertanyen a aquest grup. Els investigadors han estat seguint les participants durant cinc anys i ho continuaran fent 10 anys més.

L’assaig ha comptat amb finançament de la UE i alguns laboratoris farmacèutics. La quimioteràpia destrueix les cèl·lules canceroses, però també ataca les sanes. Salva moltes vides i sovint és imprescindible, però també suposa importants efectes secundaris.