El Ministeri de Sanitat, a través de l’Agència Espanyola del Medicament, ha aprovat la posada en marxa del primer Registre Nacional de Tumors Toràcics per part del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), un grup de investigació format per més de 365 especialistes de tot Espanya.
El registre del GECP, promogut a nivell independent, es convertirà en la primera base de dades oficial i unificada a nivell nacional d’aquest tipus de tumors, en no existir en l’actualitat un recurs similar, sent les dades oficials prospectives aproximatives. “Des del GECP portem anys reclamant la necessitat de comptar amb un registre real sobre la incidència del càncer de pulmó a Espanya, per aquest motiu aquest és un dels projectes més ambiciosos que hem dut a terme en els nostres 25 anys d’existència com a grup de investigació “, assegura el doctor Mariano Provencio, president del Grup i cap d’Oncologia de l’Hospital Porta del Ferro de Madrid.
Així, amb les dades obtingudes del registre, els experts del GECP esperen dibuixar la primera radiografia real de la situació de la malaltia al país, “el que ens permetrà detectar necessitats i seguir avançant en la indivualización dels tractaments”, explica el doctor Provencio, investigador principal de l’estudi.
Multiplicitat de dades incluïdes
El Registre Nacional de Tumors Toràcics és un estudi epidemiològic que pretén documentar un a un tots els casos de càncer de pulmó i altres tumors toràcics que es diagnostiquin a Espanya. Les dades es recolliran de manera retrospectiva des de 2008 i prospectiva (d’ara en endavant). A més, s’inclourà informació tan rellevant com les variables sociodemogràfiques, clíniques, moleculars, genètiques i de resultat al tractament (taxa de resposta, estat actual, data defunció), el que permetrà un extens estudi dels factors relacionats amb la malaltia, tant epidemiològics com terapèutics.
“L’objectiu és conèixer l’epidemiologia descriptiva de càncer de pulmó i altres tumors toràcics a Espanya així com dades clíniques, histològiques, diagnòstics i els tractaments i pronòstics per dibuixar un mapa d’actuació que ens permeti detectar en quina direcció anem i marcar-nos metes de millora més realistes “, detalla el president del GECP.
Plataforma tecnològica propia
Per a la posada en marxa d’aquest estudi, el GECP ha dissenyat una plataforma tecnològica pròpia que servirà tant per a la recollida global de les dades, com per al registre individual de cada hospital. Així, cada professional i hospital tindrà instal·lada aquesta eina i podrà seleccionar aquells pacients que tinguin un càncer de pulmó confirmat histològicament o un altre tumor toràcic i dels quals s’hagi obtingut el seu consentiment informat.
Aquests pacients no han de complir cap criteri previ per a la seva inclusió, únicament patir un carcinoma pulmonar. El GECP recollirà aquestes dades a través dels seus més de 365 especialistes i 150 centres hospitalaris associats, tot i que també obre la porta al fet que altres centres puguin adherir-se.
El Grup espera incloure més de 15.000 casos de càncer de pulmó en el primer any de posada en marxa de la base de dades. Amb aquesta informació, s’elaborarà una anàlisi estadística de les dades per determinar l’existència o no de determinades tendències epidemiològiques i / o terapèutiques a nivell nacional.
El càncer de pulmó a España
El càncer de pulmó és el tumor que, any rere any, segueix registrant les pitjors xifres de mortalitat de tots els càncers. “Cada any moren 21.118 espanyols a causa del càncer de pulmó, un 82% homes i un 17% dones. En total, aquesta xifra suposa la suma de les morts causades per còlon, mama i pàncrees junts”, posa en relleu el doctor Mariano Provencio.
Per als experts del GECP és “essencial” posar el focus en aquest tumor, ja que les xifres que llança a Espanya són demolidores. “A nivell mundial aquest tumor apareix en 1,6 milions de persones cada any i deixa després de si 1,3 milions de morts. Al nostre país més de 400.000 persones han mort per la seva causa en els últims vint anys. I per al futur , estimem que les xifres continuïn en alça “, destaca el doctor Provencio.