El càncer de mama capta greix per poder créixer

Com s’ho fan els tumors per créixer és una de les qüestions més transcendentals en la medicina del càncer, sobre la qual focalitzen els seus esforços diferents grups científics de tot el món. De fet, ja se sabia que les cèl·lules tumorals capten glucosa de l’exterior per poder-se desenvolupar, de la mateixa manera que també se sabia que aquestes mateixes cèl·lules reprogramen la seva maquinària interna per produir molts més lípids.

Teixit-mama-tumoral-proteina-LIPG_1553254804_28223758_651x366

Ara, una nova investigació publicada aquest dimarts a la revista ‘Nature Communications’, i liderada per l’ Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, ha demostrat per primera vegada que aquestes cèl·lules tumorals, pel que fa als tumors de mama, també necessiten ” importar lípids externs” per desenvolupar-se.

La troballa, en la qual també han participat la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i diferents hospitals espanyols, ha estat possible després d’analitzar més de 500 mostres clíniques de pacients amb diferents tipus de tumor de mama i descobrir que en el 85% dels casos hi havia nivells elevats d’una proteïna encarregada de captar greixos exteriors. La LIPG –que és com s’anomena la proteïna– està ubicada a la membrana de la cèl·lula, i els investigadors han demostrat en models animals que se’n bloqueja l’activitat, el tumor deixa de créixer.

Aquesta és la part més interessant de l’estudi, i és que segons els investigadors, el descobriment obre la porta a desenvolupar un nou tractament per frenar el creixement dels tumors de mama. El càncer de pit és el més freqüent entre les dones, i segons l’OMS cada any se’n diagnostiquen 1,38 milions de casos al món, amb 458.000 morts.

 En el cas de Catalunya se’n diagnostiquen uns 4.500 l’any, tot i que la taxa de curació és de les més elevades del món. “El més prometedor d’aquesta nova diana terapèutica és que la funció de la proteïna LIPG no sembla ser indispensable per a la vida, per la qual cosa la seva inhibició generaria menys efectes adversos que altres tractaments”, com per exemple la quimioteràpia, ha explicat l’autor de l’article, el xilè Felipe Slebe. Slebe ha subratllat que la investigació demostra també que aquest és un ” mecanisme comú entre els diferents tipus de càncer”, i això multiplica la potència del treball, tot i que també ha reconegut que en el cas del 15% dels tumors que això no s’observa aquesta expressió cal definir millor què passa.

A més a més, el fet que aquesta proteïna es trobi a la membrana cel·lular fa més fàcil aconseguir una molècula farmacològica capaç de bloquejar la seva activitat, segons el director de l’IRB, Joan Guinovart. Així doncs, si la captació de greix ajuda al creixement del tumor, la gent obesa té més probabilitats de patir-ne un? Slebe explica que aquesta és una altra línia de recerca, que ja estan abordant d’altres equips científics, amb l’objectiu de saber si un dieta rica en greix afavoreix el creixement tumoral. L’IRB, per la seva banda, busca ara aliances internacionals per desenvolupar inhibidors d’aquesta proteïna.