S’havia demostrat en models cel·lulars i en ratolins perquè, de fet, les propietats del card marià –’Silybum marianum’– s’estudien des de fa anys en diverses malalties, però aquest dilluns l’ Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona ha confirmat que la silibinina, una substància que s’extreu de les seves llavors, també té efectes positius en humans en la lluita contra el càncer.
És la primera vegada al món que un estudi científic demostra la capacitat antitumoral en humans d’aquesta substància, segons ha informat en roda de premsa l’ICO, que ha publicat l’estudi a la revista ‘Oncotarget’. L’aplicació d’un suplement oral que conté aquesta substància ha permès reduir entre un 70% i un 85% les metàstasis cerebrals de dos pacients amb càncer de pulmó avançat que havien rebut prèviament quimioteràpia i radioteràpia sense experimentar cap millora.
“Això no té res a veure amb l’homeopatia. És un producte natural, però estem aplicant un mètode científic en situacions d’ús compassiu”, ha explicat Joaquim Bosch, metge del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona. La recerca, iniciada fa cinc anys per aquest organisme per explorar l’activitat de la silibinina en el càncer de pulmó, ha desembocat en la creació d’un nou producte, l’ Eurosil85, que dóna fruits “molt satisfactoris” en pacients que es troben en una fase avançada de la malaltia. Els únics efectes secundaris del producte en aquests pacients són la diarrea i, de vegades, dolors abdominals.
“Ara hem de tirar endavant un assaig clínic per esbrinar per què alguns pacients se’n beneficien i d’altres no, i també ens interessa investigar si la silibinina ofereix resultats positius en altres tipus de càncer, com ara el de mama o el melanoma cutani”, comenta Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer de l’ICO Girona, que treballa colze a colze amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona del Josep Trueta ( Idibgi). Ara bé, per poder dur a terme l’assaig clínic i obrir noves línies d’investigació “caldran més recursos”, remarca Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona.
Des de l’antic Egipte
El paper antitumoral de la silibinina s’havia comprovat en models cel·lulars i en ratolins, però fins ara no s’havia certificat l’eficàcia del producte en humans amb càncer. “El card marià ja l’utilitzaven a l’antic Egipte en pacients que patien del fetge, però el gran problema de la silibinina és que l’ésser humà és incapaç d’absorbir-la bé per via oral. Només n’absorbeix un 0,5% i això en limita molt l’eficàcia”, assenyala Bosch. La creació d’un suplement oral elaborat a partir de llavors de card marià ha resolt aquest problema. “Ens hem endut una gran sorpresa, perquè les millores són significatives”, apunta el representant del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona. Amb tot, avisa que és molt possible que no sigui cap panacea. “Hem d’entendre millor com funcionen aquests processos moleculars, i això demana temps i recursos”, insisteix Menéndez.
Una altra de les limitacions de l’estudi és que la silibinina només ha mostrat activitat contra les metàstasis cerebrals. Els investigadors de l’ICO Girona treballen per entendre com actua i perquè no té cap incidència en les lesions de la resta del cos. L’objectiu és trobar noves formulacions o combinacions amb altres fàrmacs que també la facin eficaç en la resta de l’organisme.
El càncer més mortífer
El càncer de pulmó és la primera causa de mort per càncer a nivell mundial. Al llarg de la seva evolució, un 30% dels pacients que el pateixen presenten metàstasis al cervell. Com que els tractaments disponibles de quimioteràpia i radioteràpia hi tenen una activitat limitada i la cirurgia està reservada a casos molt seleccionats, aquestes metàstasis suposen un repte mèdic que l’ICO Girona ja es va plantejar fa uns quants anys.
La línia de recerca per explorar l’activitat de la silibinina en el càncer de pulmó es va iniciar el 2011 gràcies a una ajuda concedida per la Fundació Roses contra el càncer i es va continuar el 2013 amb la cooperació de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica per a grups emergents. També ha rebut el suport de la companyia farmacèutica Pfizer. “El nostre estudi és un clar exemple de recerca translacional i depèn en bona mesura de les donacions de la societat civil. És un projecte a llarg termini i ens queda molt camí per recórrer”, subratlla Joan Brunet.