Dissenyen una tècnica nova que escurça temps en la teràpia del càncer

L’investigador associat de la Universitat CEU de San Pablo, Ángel Ayuso, ha liderat una investigació a través de la qual s’ha dissenyat una nova tècnica de marcatge de cèl·lules vives que permetrà escurçar temps en teràpies cel·lulars i avançar en nous tractaments contra el càncer.

terapia cel·lular cancer

El mètode dissenyat per Ayuso i el seu equip és “senzill i barat, a l’abast de qualsevol laboratori amb tecnologia bàsica”, i permet “reduir significativament els temps de marcatge a l’hora de controlar la quantitat exacta de nanopartícules d’òxid de ferro (IONPs) que s’introdueixen a cada cèl·lula, tan sols en uns minuts “, ha assegurat l’expert.

Fins al moment, la possibilitat de ‘carregar’ cèl·lules amb nanopartícules suposava un complex procediment, de diversos dies de durada i la predicció d’eficiència era compexa ja que era difícil controlar el nombre exacte de nanopartícules introduïdes.

Ayuso ha explicat que aquest fet provocava que fos pràcticament impossible desenvolupar la farmacocinètica d’aquests futurs fàrmacs. A més, els temps necessaris per a realitzar ‘la càrrega’ de nanopartícules en cèl·lules afegia una limitació més gran ja que, en la pràctica clínica, no sempre és possible esperar dies.

La ressonància magnètica nuclear és una de les tècniques més utilitzades per a teràpies cel·lulars per la seva alta resolució, però per a un diagnòstic efectiu cal introduir nanopartícules d’òxid de ferro en les cèl·lules a estudiar, amb l’objectiu d’obtenir la màxima informació possible i de la manera més precisa.

No obstant això, aquesta tècnica presenta dos problemes: la baixa concentració intracel·lular i els temps tan llargs necessaris per a realitzar el marcatge cel·lular, als quals ha fet front la nova tècnica desenvolupada. El director de R + D + I de HM Hospitals i signant del treball, Cristóbal Belda, ha afirmat que aquest avenç tecnològic permet la incorporació d’aquest mètode dins d’un entorn quirúrgic o urgent.

Tant Belda com Ayuso han coincidit que els beneficis de l’estudi es podran veure en diferents camps. “També suposa un avanç en els estudis encaminats al desenvolupament de noves teràpies contra el càncer, com la hipertèrmia intracel·lular”, ha conclòs Ayuso. La investigació, de la Fundació d’Investigació HM Hospitals (FiHM) i el Centre Integral Oncològic Clara Campal (HM CIOCC) en col·laboració amb IMDEA Nanociència, la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i el Centre Nacional de Biotecnologia, ha estat difosa a la revista ‘Scientific Reports’.