Si el teu germà pateix un càncer, les teves possibilitats de desenvolupar un altre, del mateix tipus o no, són el 37%, segons un estudi de 200.000 germans bessons idèntics o bessons sotmesos a seguiment durant més de tres dècades. La xifra del 37% correspon als bessons, la similitud genètica és la mateixa que entre dos germans qualssevol. En el cas dels bessons idèntics, el risc ascendeix al 46%. En general, el 32% de les persones estudiades va patir un càncer al llarg de la seva vida, un percentatge considerat habitual.
El treball pertany a l’Estudi del Càncer a Bessons i Bessones Nòrdics, una gegantina base de dades de germans nascuts a la vegada a Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia. Els investigadors han analitzat l’heretabilitat del càncer: la proporció de la variació del risc de càncer en una població que es deu a factors genètics. Els autors han detectat una heretabilitat significativa en el melanoma (58%), el càncer de pròstata (57%), el càncer de pell no melanoma (43%), d’ovari (39%), de ronyó (38%), de mama (31%) i d’úter (27%).
L’estudi, que es publica avui a la revista mèdica JAMA, mostra que en unes 3.300 parelles els dos germans van desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida. Va ser el mateix tipus de càncer en el 38% dels germans bessons i un 26% en els bessons. En la resta de casos, els germans van patir diferents tipus de tumors. Els resultats suggereixen, per primera vegada, que en algunes famílies hi ha un major risc de patir qualsevol tipus de càncer. El treball ha estat coliderat per l’epidemiòloga Lorelei Mucci, de la Universitat de Harvard (EUA), i el seu col·lega Jacob Hjelmborg, de la Universitat del Sud de Dinamarca.
El 32% de les persones estudiades va patir un tumor maligne al llarg de la seva vida
Els científics han detectat un major risc familiar en 20 dels 23 tipus de càncer analitzats, incloent tumors comuns, com els de mama i pròstata, i altres més infreqüents, com els d’ovari i estómac. Un dels majors riscos familiars s’ha detectat en el càncer de testicle. El risc d’un home de patir aquest tumor és 12 vegades més alt si el seu germà l’ha desenvolupat, 28 vegades més alt en el cas de germans bessons idèntics.
Esteve Fernández, investigador de l’Institut Català d’Oncologia i president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, aplaudeix el nou estudi, “molt potent”. No obstant això, troba a faltar alguns factors de risc ambientals que pot compartir una família, com l’exposició al sol. “Que dos germans tinguin un càncer de pell segurament és més probable a causa del costum dels seus pares de no protegir-los quan eren nens que a un component genètic, que també pot ser”, il·lustra.
Cada any moren vuit milions de persones per càncer al món i es diagnostiquen 12 milions de nous casos. “Aquesta informació sobre els riscos hereditaris dels tumors pot ser útil en l’educació dels pacients i en l’assessorament sobre el risc de patir un càncer”, sostenen els autors.