La Fundació Oncolliga Girona ha incrementat prop d’un 30% els serveis d’atenció psicològica als malalts de càncer i les seves famílies respecte el 2014. Segons les dades recollides a la memòria social de l’entitat, entre els mesos de gener i novembre d’aquest any el programa d’atenció psicològica ha atès 1.953 visites, mentre que en el mateix període de fa un any van ser 1.502.
També han incrementat el número de sol·licituds que han arribat a aquest servei que forma part dels programes d’atenció familiar: si en els onze primers mesos de l’any passat van ser 433, aquest any han estat 648 els casos atesos.
Pel que fa als programes de rehabilitació, en canvi, han disminuït tant el nombre de sol·licituds com de serveis. Així, si l’any passat es van fer 1.980 serveis de drenatge limfàtic i es van atendre 165 sol·licituds, segons les dades provisionals del 2015, enguany ha rebut 120 peticions i ha fet 1.200 serveis d’aquesta tècnica de fisioteràpia adreçada a les dones que pateixen un limfedema a conseqüència del càncer de mama.
Un altre dels programes de rehabilitació de l’entitat és l’escola per a que les persones laringectomitzades aprenguin a parlar, que entre gener i novembre ha atès dos alumnes.
El servei de fisioteràpia a domicili, que va dirigit a persones que, a causa de la malaltia pateixen limitacions físiques, ha atendre un centenar de sol·licituds i va fer més d’un miler de serveis.
Tasca de prevenció
En relació als programes educatius, que es centren en la prevenció, destaquen les xifres del projecte «No et fumis la salut!», que s’adreça als joves per a conscienciar-los sobre com n’és de perjudicial el consum del tabac. Durant aquest any, el programa ha arribat a 3.275 alumnes de 44 centres educatius de més d’una vintena de municipis gironins.
Un total de 868 escolars de catorze centres de Cassà de la Selva, Figueres, Palamós, Sant Joan de les Abadesses i Vilablareix han participat al programa «L’hort d’en Marçal», que promou els hàbits alimentaris saludables.
Vuit escoles gironines també han participat a Tu pots, Quim!, el programa que vol apropar els escolars la realitat del càncer i desmitificar la malaltia.