L’OMS recomana evitar el consum de carn processada tal com diu el Codi Europeu contra el Càncer

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dilluns la classificació d’algunes carns vermelles i carns processades com a alts agents cancerígens, equiparant-los a substàncies com el tabac i l’amiant. Els experts, però, recalquen que la probabilitats de desenvolupar un tumor pel consum d’aquest tipus d’aliments depenen de la quantitat que l’individu ingereixi;

carn processada cancer

De fet, el nou Codi Europeu Contra el Càncer en una de les seves recomanacions per reduir el risc de patir càncer ja adverteix evitar el consum de la carn processada, limitar el consum de la carn vermella i els aliments amb alt contingut de sal.

Sis preguntes i respostes sobre la carn processada:

Què entén l’OMS per carn vermella i carn processada?

La carn vermella és tota la carn muscular dels caps de bestiar, la vedella, el porc, el xai, el cavall i la cabra. La carn processada és tota aquella “que ha estat transformada a través de la salaó, el curat, la fermentació, el fumat o altres processos” i que en la seva elaboració pot contenir “carn de porc o de res, però també altres carns vermelles, aus, menudeses o subproductes carnis com la sang “. Exemples de carns processades serien els frankfurts, el pernil, el bacó, les salsitxes, la carn en conserva, la cecina o carn seca, així com la carn en llauna, i les preparacions i salses a base de carn.

La carn processada s’ha classificat dins de la mateixa categoria que el tabac. Vol dir que el seu consum és tan cancerigen com fumar?

Rotundament, no. Les classificacions de l’Agència per a la Investigació del Càncer (IARC), més que avaluar el nivell de risc d’un determinat producte, és a dir, establir si alguna cosa és més o menys cancerigen, el que fa és descriure amb quina seguretat les proves científiques demostren que un agent pot ser una causa de càncer.

El mètode de cocció, processament i conservació ¿pot modificar el nivell de risc?

Els mètodes de cocció a alta temperatura generen compostos que poden contribuir al risc cancerigen (també els processos de curat i fumat), però el seu paper no està encara plenament entès. L’OMS tampoc ha establert un mètode de cuinar més segur que un altre, si processar o conservar la carn.

Hauríem de deixar de menjar carn vermella?

L’OMS reconeix que menjar carn té beneficis per a la salut, ja que conté proteïnes d’alt valor i importants micronutrients com la vitamina B, el ferro i el zinc. De tota manera, adverteix que ja hi ha molts països que recomanen als seus ciutadans limitar el consum de carn vermella i carn processada, donada l’estreta relació entre el seu consum amb un “major risc de mort per malalties del cor, diabetis i altres”.

Hauríem de ser vegetarians?

Les dietes vegetarianes i les que inclouen carn tenen diferents avantatges i desavantatges per a la salut. La comparació és difícil perquè aquests grups poden ser diferents en altres aspectes a més de en el consum de carn.

Hi ha algun tipus de carn vermella o de carn processada que sigui més segura?

L’informe estableix que no hi ha prou informació per dir si els riscos més alts o més baixos de càncer estan relacionats amb menjar algun tipus de carn vermella o de carn processada en particular.