Identifiquen noves alteracions genètiques en càncer de pulmó

El càncer de pulmó, molt estretament associat al consum de tabac, és molt agressiu i, en part, és perquè hi ha molt pocs fàrmacs eficaços per al seu tractament. Segons Montserrat Sánchez-Céspedes, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), de Barcelona, ​​”menys del 5 per cent d’aquests pacients tenen alteracions genètiques que puguin ser tractades amb drogues específiques, i fins i tot en aquests casos, les teràpies moltes vegades no donen els resultats esperats “.

nous biomarcadors inflamació cancer pulmó

Durant una taula rodona sobre genòmica oncològica i heterogeneïtat del tumor celebrada al XV Congrés de l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer (ASEICA), a Sevilla, ha presentat una sèrie d’estudis sobre línies cel·lulars de càncer de pulmó i en models de ratolí que es dirigeixen al descobriment de noves alteracions genètiques que poden servir per implantar noves estratègies de tractaments en aquests pacients.

“Hem descobert l’existència de mutacions inactivadores en els gens MAX i MGA, especialment del primer. Els nostres resultats mostren que MAX és un gen supressor tumoral que està genèticament inactivat en al voltant un 10 per cent de tumors de pulmó microcíticos, un dels tipus de càncer de pulmó més agressius “, ha exposat. A més, aquests tumors amb mutacions de MAX tenen unes característiques biològiques determinades i hem “identificat una possible estratègia terapèutica per a aquest tipus de tumors”.

Es basaria en la inhibició de la proteïna BRG1, un efecte denominat “letalitat sintètica” que, en aquest cas, seria específic en les cèl·lules tumorals que no tinguessin proteïna MAX. És a dir, inhibir l’activitat de la proteïna BRG1 conduiria a la mort cel·lular de les cèl·lules tumorals que tinguessin mutacions inactivadores en MAX.

Els tractaments tradicionals per al càncer de pulmó no microcític es basen en la resecció quirúrgica, la quimioteràpia i la radioteràpia. En l’última dècada s’han desenvolupat fàrmacs dirigits enfront de molècules específiques o vies de senyalització concretes que estan resultant efectius en diferents situacions clíniques.

“No obstant això, es desconeixen les alteracions moleculars clau en al voltant del 50 per cent dels pacients amb càncer de pulmó, fet que suposa que no poden beneficiar-se de les actuals teràpies dirigides”, ha comentat Irati Garmendia, del Centre d’Investigació Mèdica Aplicada de Pamplona. Per això “hem identificat una possible diana terapèutica, YES1, que podria servir com a objectiu per a tractaments dirigits a pacients amb tumors que presentin amplificació i alta expressió d’aquest gen”.

Mitjançant estudis in vitro han demostrat que la inhibició d’aquesta proteïna disminueix la proliferació i supervivència de les cèl·lules tumorals que presenten amplificació i elevada expressió de YES1. No obstant això, la inhibició d’aquest gen no afecta el creixement de cèl·lules sense amplificació ni a cèl·lules normals de pulmó. Això suggereix que els pacients amb un augment de l’expressió de YES1 podrien beneficiar-se d’un tractament dirigit a aquesta proteïna i, en última instància, millorar la taxa de supervivència de la malaltia.