En Motiu del Dia Mundial de l’Ostomia l’Oncolliga-ACO ha organitzat el dia 1 d’octubre una jornada a l’Hospital Universitari de Bellvitge amb l’objectiu d’informar la població sobre la situació actual i les necessitats dels pacients que conviuen amb una ostomia.
Sota el títol ‘Viure amb una ostomia’, la jornada ha posat sobre la taula els problemes de relacions personals, laborals, d’autoestima i salut que tenen aquests pacients. Així mateix, professionals de diferents àmbits han parlat sobre les necessitats de les persones ostomitzades i sobre com resoldre-les.
L’acte ha compttr amb la taula rodona ‘Compartim experiències’ amb la presencia de Cristina Bierge, psicòloga clínica de l’Hospital de Sant Joan Despí, de l’Hospital Duran i Reynals, de l’Institut Català d’Oncologia i del Consorci Sanitari Integral.
També hi ha participat el Cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Sebastiano Biondo, Eladi Llasat, Graduat Social de la Fundació Oncolliga, Anna Sangles, Psicòloga Clínica de l’ISEP Clínic, Mati Segura, terapeuta sexual de parella i professora de la UB i de la UNED, Joan Solé, membre d’ACO i Maria Tobeña, oncòloga mèdica de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau.
Sangles va presentar el seu treball de màster sobre “Satisfacció, qualitat de vida i benestar psicològic dels joves portadors d’una ostomia”, realitzat en joves de entre 19 i 35 anys. Va evidenciar l’impacte emocional que suposa la pèrdua de control del propi cos i l’aparició de pors, inseguretats i vergonya just després de la intervenció. També va fer èmfasi sobre la importància de rebre suport emocional, el paper clau de les infermeres estomaterapeutes en l’aprenentatge de com gestionar la ostomia i també va remarcar la importància de vehicular els centres sanitaris amb el paper rellevant que podrien tenir les associacions i fundacions en la reincorporació a la vida social activa.
Tot i que aquesta malaltia ha evolucionat molt en els darrers anys, hi ha casos en els quals, als pacients, se’ls ha de practicar una ostomia. En aquest sentit, s’ha fet especial èmfasi en l’impacte emocional que reben aquests pacients i com abordar aquest problema, ja que aquestes malalties afecten majoritàriament a persones joves.
La presentació d’aquesta taula rodona ha anat a càrrec d’Isabel Pascual, infermera estomaterapeuta de l’Hospital Consorci Sanitari Integral de Terrassa.
La jornada ha continuat amb la conferencia ‘Com viure i conviure amb una ostomia’ a càrrec de les psicooncòlogues de la Fundació Oncolliga, Núria Ferrer i Patricia Martí.
A Espanya es calcula que hi ha al voltant de 70.000 persones ostomitzades, de les quals 11.300 viuen a Catalunya. Cada any es produeixen aproximadament 2.300 nous casos, entre ostomies temporals i permanents.