L’ICO esdevé referent de l’OMS en el control del tabac

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat designat formalment centre col·laborador de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per al control del tabac. La presentació oficial de la designació s’ha fet aquesta setmana i ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz; el secretari de Salut pública, Antoni Mateu; la directora general de l’ICO, Candela Calle; el cap de la Unitat de Control del Tabaquisme de l’ICO, Esteve Fernández, i Melitta Jakab, de l’Oficina Regional de l’OMS.

Presentació de l'ICO com a referent de l'OMS en el control del tabac
Presentació de l’ICO com a referent de l’OMS en el control del tabac

Quatre àmbits d’actuació

La designació de l’ICO és per a quatre anys renovables i té com a objectiu donar suport a l’OMS i als països de la regió europea, africana i americana en:

-El seguiment de la prevalença del tabac, l’avaluació d’intervencions i polítiques de control i la recerca en aquest àmbit;

– El desenvolupament de la capacitació professional i la creació de xarxes de serveis sanitaris sense fum;

– El foment i la innovació en la formació dels professionals sanitaris en cessació tabàquica, i

– La difusió d’informació entre els professionals i la ciutadania.

En aquest sentit, les activitats previstes inclouen l’organització de jornades i de cursos presencials i en línia (de tractament del tabaquisme, de metodologia per a l’avaluació d’intervencions, programes i polítiques), la coordinació de grups de treball internacionals (sobre bones pràctiques, de centres sanitaris sense fum) i l’elaboració, traducció i divulgació de guies, informes i materials per al control del tabac, amb especial èmfasi en l’ús de les xarxes socials.

El tabaquisme continua sent, però, la principal causa de malaltia i mortalitat prevenible en el nostre entorn, i produeix una mort cada hora només a Catalunya (una de cada 6). L’any 2013 a Catalunya van produir-se 9.588 defuncions atribuïbles al tabaquisme, 7.433 en homes i 2.155 en dones. Aquestes xifres suposen el 16% (1 de cada 6) de totes les morts produïdes a Catalunya en aquest any (24% de les morts d’homes –1 de cada 4– i 7% –1 de cada 14– de les morts de dones).

Una de cada dues morts es relacionen amb diversos tipus de càncer (4.643; un 48,4%). Un 27,5% (2.640) amb malalties cardiovasculars i un 24,1% amb les malalties respiratòries.