Projecte pioner per millorar l’atenció als malalts de càncer

L’hospital Vall d’Hebron comença a provar un nou model que minimitza els errors en les dosis dels tractaments

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha començat a implantar un projecte de millora de l’assistència als malalts de càncer basat en un nou sistema de dispensació dels tractaments, que pràcticament redueix a zero el marge d’error.

Projecte malalts càncer
El projecte Optimus es va presentar aquest dilluns en roda de premsa. Font: Oriol Duran.

Aquest nou model, anomenat Optimus, inclou també l’especialització dels infermers que l’administren, nous canals de comunicació assistencial per resoldre dubtes i vies d’administració alternatives, com l’oral o la subcutània.

Si la prova pilot funciona, la idea és que en el futur s’apliqui a la resta d’hospitals del país. Optimus arriba després de tres anys d’anàlisi del sistema de tractament oncològic, i s’ha configurat a partir d’un grup de treball multidisciplinari, que també inclou les àrees d’hematologia, farmàcia i infermeria.

L’objectiu, segons va explicar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, és “reduir les complicacions per al pacient i augmentar la seva qualitat de vida”. L’estandardització i automatització del procés de preparació dels medicaments antineoplàstics ha permès una eficiència del 100% en controls qualitatius i del 99,5% en els quantitatius.

Fins ara, el marge d’error en la preparació de les quimioteràpies es calculava en un 10% i la sensibilitat extrema de les dosis pot provocar toxicitat en el pacient i diferents efectes adversos, segons el cap del servei d’oncologia del centre, Josep Tabernero.