Una combinació de fàrmacs fa el càncer més sensible a la quimioteràpia

La combinació de quimioteràpia amb nous medicaments, que ataquen a una proteïna que ajuda les cèl·lules tumorals, podria millorar dràsticament el tractament, segons una investigació publicada a Cancer Cell.

una nova via contra el càncer de pulmó

Investigadors de la Universitat de Manchester han estudiat una xarxa de proteïnes que entren en acció quan les cèl·lules tumorals són tractades al laboratori amb una classe de quimioteràpics anomenats taxans.

Aquests medicaments s’usen per tractar diversos tipus de càncer (incloent mama, ovari i pròstata). No tots els càncers responen a ells, i és difícil predir quins pacients se’n beneficiaran.

Els científics, finançats per Cancer Research UK, mesuren la força d’aquesta xarxa en una gamma de càncers per intentar esbrinar per què alguns d’ells són més propensos a respondre a la quimioteràpia basada en taxans i per quins motius uns altres són més resistents.

L’equip ha identificat un component particular d’aquesta xarxa, una proteïna anomenada Bcl-xL, que ajuda les cèl·lules tumorals a sobreviure al tractament bloquejant el procés d’autodestrucció que normalment destrueix les cèl·lules quan es tracten amb medicaments de quimioteràpia.

Segons, Stephen Taylor, del Cancer Research UK i Leech professor de farmacologia a la Universitat de Manchester i autor principal de l’estudi, “aquesta investigació ens mostra que hi ha potencial per poder impulsar la lluita contra el càncer de la quimioteràpia, i fer més amb menys “.

“Aquesta nova combinació podria ‘sensibilzar’ les cèl·lules tumorals, fent-les més susceptibles a la quimioteràpia i així assestar el cop definitiu per destruir el tumor. La bona notícia és que els medicaments dirigits a la proteïna Bcl-xL estan sent provats en assaigs clínics” , asseguren els investigadors, “utilitzant aquesta combinació de fàrmacs podria millorar el tractament de pacients que rebien taxans i reduir la seva dosi de quimioteràpia, que també ajudaria a reduir els efectes secundaris”, conclouen.