Un virus modificat per matar el càncer de pell es mostra efectiu

Un virus de l’herpes modificat genèticament pot aturar la progressió del càncer de pell més agressiu, mitjançant l’eliminació selectiva de les cèl·lules tumorals i l’activació de les defenses de l’organisme, segons els resultats d’un assaig clínic amb 436 pacients.

investigador
L’oncòleg britànic, Kevin Harrington, director de l’assaig clínic. / ICR

És la primera vegada que una teràpia experimental d’aquest tipus mostra beneficis en una prova en fase III, tal i com es denominen els assajos destinats a avaluar la seguretat i l’eficàcia d’un tractament a gran escala.

El treball ha involucrat a científics de 64 centres de tot el món i ha estat liderat per l’Institut d’Investigació del Càncer, a Londres (Regne Unit). Els autors van administrar de manera aleatòria una injecció del virus o un tractament de control als 436 pacients, amb melanomes malignes i inoperables.

El 16,3% dels malalts que van rebre la teràpia viral, coneguda com Talimogene Laherparepvec o T-VEC, van mostrar una taxa de resposta durable al tractament de més de sis mesos, comparada amb el 2,1% del grup de control, segons les conclusions de l’assaig, publicades a la revista especialitzada Journal of Clinical Oncology.

El melanoma és el tipus més greu de càncer de pell. Cada any apareixen 132.000 nous casos al món, segons l’Organització Mundial de la Salut. A Espanya, el 90% de les dones i el 74% dels homes sobreviuen més de cinc anys a aquest tipus de tumor maligne. Cada any apareixen 132.000 nous casos de melanoma en el món, segons l’OMS

“El nostre estudi ha mostrat que la T-VEC pot oferir un benefici significatiu i durador per a les persones amb melanoma. És encoratjador que el tractament hagi tingut un benefici tan clar per als pacients amb càncers menys avançats. Ja hi ha estudis en marxa per avaluar si pot esdevenir un tractament de primera línia contra melanomes més agressius “, ha sostingut en un comunicat l’oncòleg Kevin Harrington, responsable de l’assaig clínic a l’Institut d’Investigació del Càncer.