Mig centenar de persones van assistir dilluns dia 27 a la Jornada de portes obertes per a pacients amb càncer emmarcades dins del III ESTRO FORUM (European Society of Therapeutic Radiology and Oncology).
El Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla Director d’Oncologia a Catalunya, Coordinador científic de l’Estratègia en càncer del Sistema Nacional de Salut i Professor de la Facultat de Medicina UB, va inaugurar la Jornada que ha comptat amb la col·laboració de la FECEC i de les seves entitats adherides a Junts contra el càncer.
Posteriorment, Philip Poortmans, president d’ESTRO va parlar de les novetats en el camp de l’Oncologia Radioteràpica abans d’iniciar la taula rodona titulada ‘La vida segueix, i després de la radioteràpia … Què?
Després del tractament apareixen dubtes, inquietuds i pors que interfereixen en recuperar una vida normal. Però … Què vol dir “vida normal”? Patricia Martí (psicooncòloga Fundació Oncolliga) i Ainhoa Videgaín (psicooncòloga Grup Àgata) van reflexionar sobre els possibles ajustos i adaptacions necessàries per afrontar aquesta nova etapa de la malaltia.
La Jornada va comptar amb altres intervencions de professionals com la de la Psicòloga clínica i psicooncòloga, Tània Estapé que va parlar sobre ‘Com queda la sexualitat després del càncer?’. El càncer i els seus tractaments poden afectar en més o menys mesura a la vida sexual dels pacients. Per això, Estapé va introduir elements, per afavorir la recuperació, basats en un canvi de la idea de la sexualitat.
L’Alimentació, nutriteràpia, l’activitat física també van ser temes que es van tocar durant la jornada. Amb el títol, ‘Com m’he de cuidar?’ Ferran Moreno, Oncòleg radioteràpic de l’Institut Català d’Oncologia va abordar la qualitat de vida des de diferents punts de vista.
Les jornades d’ESTRO pretenen fomentar el paper de l’Oncologia Radioteràpica per tal de millorar l’atenció dels pacients en el tractament del càncer. La jornada de portes obertes, en aquest III Fòrum, va incloure totes aquestes xerrades per part d’experts dirigides a pacients per reflexionar sobre les novetats en Oncologia radioteràpica, necessitats de les persones que han sobreviscut a un càncer o tallers de diferents teràpies.