Nou mecanisme d’acció per afrontar el càncer de mama

Un fàrmac experimental, anomenat BHPI, ha resultat ser eficaç contra el càncer de mama amb receptors d’estrògens positius. I ho fa gràcies a una acció inusual, segons relaten els autors de l’estudi que s’ha publicat aquest dilluns a PNAS, dirigit per David Shapiro, de la Universitat d’Illinois (Estats Units). “En només deu dies, 48 ​​de 52 tumors van detenir el seu creixement i la majoria es van reduir entre un 30 i un 50 per cent”, ha explicat l’investigador.

mama

La clau està en l’acció que exerceix el fàrmac BHPI sobre el receptor d’estrògens, diferent de la que duen a terme les hormones estrogèniques. “El fàrmac hiperactiva la ruta coneguda per a la resposta a les proteïnes desplegades [UPR, segons les seves sigles en anglès], que fan servir els estrògens, en condicions normals, per protegir les cèl·lules de l’estrès i ajudar-les a créixer”, ha indicat Shapiro.

El BHPI no bloquejar la resposta a l’estrès, sinó hiperactiva la via UPR. Això fa que les cèl·lules canceroses, en comptes de beneficiar-se dels efectes protectors de UPR, les transformi en una ruta letal.

S’ha observat que aquesta mol·lècula és capaç d’eliminar diversos tipus de cèl·lules tumorals de mama, ovari i endometri que contenen el receptor d’estrògens, en aturar la síntesi de certes proteïnes. Entre d’altres aspectes, influeix en l’obertura de canals de calci en el reticle endoplasmàtic.