Tractaments de suport, clau per a l’oncologia radioteràpica

 Més del 60 per cent dels pacients que pateixen càncer es curen, però volen fer-ho amb qualitat de vida i les cures de suport la proporcionen.

ana-manas-alejandro-de-la-t_1

“Els pacients actuals, molts d’ells llargs supervivents, haurien de reincorporar-se a la seva vida laboral, social i familiar sense cap tipus de seqüeles “, ha explicat Ana Mañas, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital La Pau, que al costat de Alejandro de la Torre, cap d’Oncologia Radioteràpica de la Puerta de Hierro-Majadahonda, han dirigit la VII Trobada de Tractament de Suport en Oncologia Radioteràpica. 

A les jornades van participar especialistes en oncologia i altres professionals implicats en el tractament del càncer, ja que, segons Mañas, “el suport s’ha de concebre com un procediment multidisciplinar”.

Segons l’oncòloga, el servei va atendre el 2014, 2700 nous casos de càncer i va realitzar 16.000 revisions, amb aspectes relacionats amb la nutrició, el dolor, les seqüeles derivades de la cirurgia -com grans amputacions anteriors que poden ser reconstruïdes satisfactòriament i retornant la funcionalitat , les cures de la pell i de les mucoses, l’afectació en la vida sexual, l’insomni, així com tot allò relacionat amb l‘esfera psicosocial.

“Eren símptomes tradicionalment poc valorats perquè el més rellevant era curar. No obstant això, ara sí es tenen en compte i es tracten adequadament “. Segons la seva opinió, guarir és important, però “tenir cura és obligatori. És un privilegi sanitari -i en l’oncologia més encara si és possible-, poder fer-ho”.

Mañas no oblida que l’avanç tecnològic també ha estat essencial en l’oncologia radioteràpica per reduir toxicitats, encara que “la prevenció, el seguiment i la valoració de toxicitats en els diferents òrgans i aparells ha de continuar. I si es produeixen aquestes toxicitats, s’han d’establir tractaments de suport” .