Les vacunes contra el càncer comencen a mostrar el seu potencial

La immunoteràpia és un dels camps on es centra la investigació sobre el tractament del càncer i les expectatives cada vegada van en augment, ja que s’està erigint en un dels pilars del tractament actual, segons s’ha posat de manifest en el I Curs de Immunologia Bàsica i Aplicada a l’Oncologia, organitzat a Alacant pel Grup Espanyol de Melanoma (GEM) i avalat per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI).

cap d'oncologia hospital universitari valència
Alfonso Berrocal, oncòleg de l’Hospital General de València (DM).

En aquesta trobada, patrocinada per la farmacèutica Bristol-Myers Squibb, s’ha fet especial èmfasi en què, tot i que ara les vacunes han demostrat escassa eficàcia en el tractament del càncer, possiblement per la baixa immunogenicitat dels antígens seleccionats per al seu desenvolupament, alguns assajos clínics han mostrat una eficàcia moderada i el seu futur possiblement passa pels tractaments combinats.

Alfonso Berrocal, cap de Secció del Servei d’Oncologia del Consorci Hospital General Universitari de València i coordinador del curs, explica que “les vacunes de cèl·lules dendrítiques han demostrat una eficàcia més gran en els assaigs clínics i aquesta seria comparable a la de les millors inmunoteràpies de què disposem en monoteràpia “.

L’especialista ha matisat que,” no obstant això, el seu desenvolupament és extraordinàriament complicat per motius tècnics “, cosa que limita la seva aplicació clínica. Noves variants d’aquest tipus d’immunoteràpia, com la producció de receptors de limfòcit T quimèrics que es poden inserir en limfòcits del pacient mitjançant un vector víric, “semblen més prometedores i estan sent estudiades en melanoma i altres tumors especialment hematològics, on han donat resultats molt positius “.

Les citocines han estat fins ara d’eficàcia moderada, encara que sí estan integrades en el maneig habitual d’alguns pacients. Per Berrocal, “el paper del seu futur estarà dins dels tractaments de combinació amb altres inmunoteràpies“.