Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Hospital de Bellvitge han participat en un estudi internacional que descriu el mecanisme mitjançant el qual les cèl·lules de càncer de mama transformen cèl·lules sanes en tumorals.
Segons informa l’Idibell, l’estudi, publicat a la revista Cancer Cell, detalla com els exosomes que secreten les cèl·lules tumorals contenen proteïnes i molècules microARN capaces de transformar les cèl·lules veïnes en cèl·lules tumorals promovent el creixement del tumor.
Els exosomes són petites vesícules que secreten totes les cèl·lules. Es pensava que feien de magatzem de deixalles de la cèl·lula, però recentment s’ha vist que poden també servir com a missatgers entre les cèl·lules, de manera que han centrat l’atenció dels investigadors de malalties com el càncer.
Els científics participants en l’estudi demostren que els exosomes de les cèl·lules tumorals de càncer de mama, i també d’altres tipus tumorals com ovari i endometri, són diferents en nombre i composició que els de les cèl·lules sanes.
Segons el cap del grup de recerca, Alberto Villanueva, els exosomes tumorals contenen determinades proteïnes que processen els microARN que poden alterar les cèl·lules del voltant del tumor i transformar-les en tumorals.
El patòleg del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge August Vidal ha explicat que aquesta transformació tumorogènica depèn de la proteïna Dicer, que podria servir com a marcador per detectar la presència de cèl·lules tumorals, o com a diana terapèutica.
Aquesta troballa obre la porta al desenvolupament de nous biomarcadors, així com de noves estratègies terapèutiques explotant aquestes característiques dels exosomes en tumors de mama, i altres tumors com el d’ovari i endometri entre d’altres.