Científics de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han descobert un nou marcador que permet saber si el tractament del càncer còlon és efectiu o no a través de simples anàlisi de sang.
La investigació ha estat liderada pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) on han trobat un nou mètode “pràctic i no invasiu” per saber si és efectiu el tractament en pacients amb càncer colorectal (CRC). El treball, que ha publicat la revista ‘Clinical Cancer Research’, ha demostrat que hi ha una correlació entre els nivells sanguinis de pEGFR, la forma activa del receptor del factor de creixement epidèrmic, i la resposta al tractament amb el fàrmac cetuximab.
Segons ha explicat el doctor Josep Villanueva, investigador principal del Grup de Biomarcadors Tumorals del VHIO, aquest descobriment obre la porta a poder monitoritzar allò que està succeint en el tumor i les seves metàstasis durant el tractament terapèutic i fer-ho amb simples analítiques de sang.
Els investigadors han utilitzat el cultiu cel·lular en tres dimensions (3D) per poder estudiar correctament la resposta in vitro de les cèl·lules tumorals. Això ha permès estudiar com canvien les proteïnes segregades mitjançant tècniques de proteòmica quantitativa.
“Aquest descobriment i els seus resultats obre la porta a monitoritzar la resposta al fàrmac cetuximab mesurant la concentració d’pEGFR d’una manera no-invasiva en el plasma de pacients”, ha resumit Villanueva. “El més necessari en oncologia és la identificació de marcadors que indiquin si el tractament funciona a nivell molecular o no”, ha explicat el doctor.
Amb aquesta troballa, una simple anàlisi de sang podria substituir les tomografies de control (TAC), la prova estàndard que s’usa avui dia per monitoritzar la mida del tumor, cosa que suposaria, sens dubte, un benefici per al pacient. “Tenim resultats preliminars molt prometedors. Ara, el següent pas és validar els nostres resultats ampliant el nombre de pacients”, ha conclòs Villanueva.