El pròxim 5 de maig se celebra el Dia Mundial del Càncer de Bufeta, el 4t tipus de càncer de més incidència en homes a Catalunya. Aquest tipus de tumors afecta amb més freqüència a persones d’aquest sexe majors de 70 anys.
La bufeta és un òrgan que es troba en la part inferior de la pelvis. La seva funció principal de la bufeta és emmagatzemar l’orina que produeixen els ronyons i que arriba a la bufeta mitjançant els urèters. Quan les cèl·lules de la bufeta creixen descontroladament, es produeix la malaltia.
Els principals factors de risc és ser home, l’edat avançada (majors de 70 anys) i el tabaquisme. Els símptomes de la malaltia comporten, en fase inicial, sang a l’orina, canvis en la micció o no poder-ne; i en fase avançada, debilitat i cansament, mal a la part baixa de l’esquena i dolor d’ossos, entre d’altres.
Els diferents tractaments dependran de l’estadi de la malaltia. Els no invasors es tracten amb resecció i alguns amb immunoteràpia BCG. Els no superficials es tracten amb cirurgia (conservadora o radical), quimioteràpia i radioteràpia. Els avenços en recerca també permet tractar actualment alguns casos amb immunoteràpia o teràpia amb anticossos conjugats.
Segons el Pla Director d’Oncologia, a Catalunya el nombre de casos en 2024 va ser de 1.496 en homes i de 345 en dones. La supervivència se situa en el 56,7% en homes i en el 44,7% en dones. A Espanya, segons xifres de la SEOM, el nombre de casos en 2025 serà de 22.435 (18.281 en homes i 4.154 en dones) i la supervivència es, actualment, del 73,8% en homes i del 75,9 en dones.
CAMPANYA DE LA FECEC JUNTS CONTRA EL CÀNCER A XARXES SOCIALS
Enguany, la FECEC Junts contra el Càncer llença una campanya sobre el càncer de bufeta a xarxes socials, per informar, conscienciar i sensibilitzar la població sobre aquest tipus de tumors, els seus factors de risc i com les noves teràpies milloren la qualitat de vida de les persones afectades.