El Parlament aprova el projecte de llei d’erradicació de l’amiant

El Parlament va donar ahir llum verda a la tramitació del projecte de llei d’erradicació de l’amiant, material tòxic dels edificis que pot causar càncer de pulmó. Aquest text preveu sancions de fins a 100.000 als propietaris que no acompleixin amb la retirada d’aquest material.

Amb cap grup parlamentari que presentés esmenes, el text passarà ara a la comissió parlamentària, que l’estudiarà abans de dur-lo novament al ple per a la seva aprovació.

L’amiant es va utilitzar massivament en la construcció entre el 1950 i el 1990, i es va prohibir el 2002 per l’amenaça per a la salut. No obstant això, encara queden entre 1,5 i 2 milions de tones d’aquest material a Catalunya que hauran de ser erradicades abans del 2032.

Amiant, material causa de càncers d’origen laboral

L’amiant també ha estat causa de casos de càncer d’origen laboral entre els treballadors que l’han inhalat durant els anys que hi han estat exposats. Aquest material està classificat segons la legislació espanyola com cancerigen de primera categoria i és d’aplicació plena al Reial Decret 665/1997 , de 12 de maig, sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents cancerigens a la feina i recollit com a causa de malaltia d’origen laboral.

Estadístiques del càncer laboral a la UE

Precisament aquesta setmana s’han donat a conèixer les dades de càncer d’origen professional a la Unió Europea entre 2013 i 2022. Segons l’Eurostat, s’han reconegut un total de 37.022 casos. Les xifres revelen que els tipus més comuns de càncers professionals van ser el càncer de pulmó, amb 15 272 casos, i el mesotelioma, amb 14 914 casos, un tipus de càncer relacionat també amb l’exposició a l’amiant. Aquests dos tipus de càncer combinats representen el 81,5% de tots els nous casos de càncer professional notificats durant aquest període.

Este enlace se abrirá en una ventana nueva