La Fundació Amics Joan Petit dona 60.000€ a l’Hospital Vall d’Hebron per a la recerca en càncer infantil

La Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer ha donat 60.000 euros a l’Hospital Vall d’Hebron per a la recerca en tumors infantils. Des de fa més de 20 anys, l’entitat dona suport a la recerca i acompanyament als infants amb càncer i les seves famílies.

Nascuda a Blanes de l’experiència d’uns pares que van perdre el seu fill, en Joan, a causa d’aquesta malaltia, la Fundació ha impulsat nombroses iniciatives solidàries per sensibilitzar sobre el càncer infantil i contribuir a la seva investigació. 

L’hoquei patins ha estat sempre al cor de la Fundació, no només pel vincle personal amb en Joan, sinó també com a eina per sensibilitzar i mobilitzar la societat en la lluita contra el càncer infantil. La Festa-Torneig Joan Petit, que se celebra anualment, és un esdeveniment esportiu i solidari que reuneix nens i nenes d’arreu del territori per jugar a hoquei mentre es recapten fons per a la investigació. Aquest vincle entre esport i salut ha permès a la Fundació arribar a moltes famílies i donar a conèixer la seva tasca d’una manera propera i participativa. 

El seu compromís amb la recerca s’ha traduït, des del 2008, en una col·laboració continuada amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Gràcies a aquest suport, s’han pogut impulsar projectes dedicats a millorar la supervivència dels pacients amb càncer infantil. El 2024, la Fundació va fer una nova donació de 60.000 €, que permetrà avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs per als tumors del sistema nerviós central i en la implementació de la biòpsia líquida com a eina per a la detecció precoç de recaigudes en sarcomes infantils. 

Un impuls a la recerca en tumors neurals i sarcomes infantils 

Els fons recaptats per la Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer impulsen diferents línies de recerca per millorar els tractaments en càncer infantil, liderades pel grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR. 

El Dr. Miquel Segura, cap del Laboratori de Tumors Neurals al grup, lidera un projecte centrat en el desenvolupament d’un nou fàrmac per a tumors que afecten el sistema nerviós central, com ara l’ependimoma, el medul·loblastoma o els gliomes d’alt grau. Es tracta d’un treball, iniciat fa dos anys, centrat en modular l’activitat d’un complex epigenètic amb la finalitat de restaurar les alteracions epigenètiques que són freqüents en aquest tipus de tumors. En el proper any, l’equip durà a terme estudis de solubilitat del fàrmac i experiments de seguretat i eficàcia en models animals. 

Per altra banda, el Dr. Josep Roma, cap del Laboratori de Sarcomes Infantils dins el mateix grup, lidera diversos projectes centrats en el desenvolupament de noves teràpies i detecció precoç de recaigudes mitjançant biòpsia líquida. Després d’anys d’investigació, el seu equip ha identificat una diana terapèutica clau en els sarcomes infantils i ha desenvolupat compostos innovadors per inhibir la via embrionària Hedgehog, implicada en un terç dels càncers. Ara, treballen en una tecnologia capaç de detectar ADN tumoral circulant en sang (ctDNA) amb l’objectiu d’anticipar recaigudes fins a sis mesos abans que els mètodes convencionals. Aquest enfocament podria millorar el seguiment dels pacients i, per tant, les taxes de supervivència i la qualitat de vida.

Font: Vall d’Hebron