Dia Internacional del Càncer Infantil 2025

El dissabte 15 de febrer se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil, jornada promoguda per la Childhood Cancer International (CCI). Les entitats de la FECEC Junts contra el Càncer dedicades al càncer infantil se sumen a la celebració amb diferents activitats.

El 2024, la CCI va animar a la comunitat mundial de càncer infantil a compartir els reptes i les desigualtats a què s’enfronta a tot el món. Per a la jornada de 2025, s’està canviant el focus a les solucions, inspirant l’acció en mostrar els esforços de col·laboració i les iniciatives regionals que estan marcant la diferència.

Aquesta campanya, liderada per Childhood Cancer International i SIOP, convida a tots a involucrar-se i impulsar un canvi significatiu.

Per a més informació: www.iccd.care.

Les xifres del càncer infantil a Catalunya

A Catalunya, es diagnostiquen entre 170 i 200 casos de càncer infantil cada any. La taxa de supervivència se situa entorn el 80% i és la primera causa de mortalitat en infants d’entre 5 i 14 anys i la segona, entre els 15 i els 24.

Tipus de càncers més freqüents en infants

Les leucèmies i els limfomes són els tipus de tumors no sòlids més freqüents en infants, mentre que els tumors sòlids amb més incidència són els cerebrals, els neuroblastomes, el tumor de Wilms, el retinoblastoma, el radomiosarcoma, l’osteosarcoma i el sarcoma d’Ewing.

Activitats de les entitats

AFANOC

L’UNIVERS XUKLI T’ESPERA AL PALAU ROBERT DE BARCELONA!

Amb motiu del Dia Internacional de l’Infant amb Càncer, que es commemora el dia 15 de febrer, l’AFANOC inaugura l’exposició “Univers Xukli? Posa’t la Gorra, explora’l al Palau Robert”. Una exploració sobre l’origen de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, l’AFANOC, nascuda arran de l’experiència vital d’un grup de famílies que van decidir ser proactives davant del diagnòstic de càncer dels seus fills. La mostra vol ser una “explicació” del que es defineix com “una de les aventures socials més increïbles de tots els temps”, i un clar exemple de com la societat civil, organitzada, pot aconseguir importants fites.

En el recorregut, el visitant serà l’espectador d’un espai únic, l’Univers Xukli, descobert per aquest grup de famílies que es van embarcar en un viatge estratosfèric després de rebre l’impacte del diagnòstic de càncer en els seus fills i filles.

El visitant-espectador es veurà immers en un relat, en forma de crònica periodística, on s’explica la gran tasca iniciada 40 anys enrere i que continua gràcies a la implicació de milers de persones que al llarg de tots aquest anys s’han implicat amb l’entitat. L’entrada és lliure.

L’exposició es podrà visitar del 14 de febrer al 21 d’abril al Palau Robert de Barcelona en horari de dilluns a dissabte, de 9 a 20 hores i diumenges i festius de 9 a 14.30 hores.


FUNDACIÓ ENRIQUETA VILLAVECCHIA

“Som Villavecchia” és la campanya de la Fundació Villavecchia per al Dia del Càncer Infantil. Infants amb malalties greus atesos per la Fundació Villavecchia protagonitzen la campanya “Som Villavecchia”, que s’emet aquesta setmana per TV3 amb motiu del Dia del Càncer Infantil (15 de febrer) i que també es pot veure al canal de YouTube de l’entitat i a les pantalles dels vagons del Metro de Barcelona (fins al 28 de febrer).

Fer que els nens siguin nens més enllà de la seva malaltia és un dels objectius que mou la Fundació Villavecchia, oferint suport, acompanyament, activitats, joc i molt més a infants que s’enfronten a una malaltia greu. “I fer-ho junts ens fa sentir més grans”, com diu la cançó cedida per Àlex Pérez i Música Global.

A l’espot, que s’ha enregistrat dins el Recinte Modernista de Sant Pau, hi han participat la Yareli, en Marc, la Paula, en Charlie, la Matilda, la Victoria i en Bruno (amb la seva germana Petra), sota la direcció de CDM Barcelona i Framezero.

La campanya es titula “Som Villavecchia” perquè hi s’ha volgut reflectir tot el que és l’entitat. La Fundació Villavecchia és sinònim de Suport en els moments difícils, treballant per millorar la qualitat de vida d’infants amb càncer i les seves famílies; és com una Família que acompanya els petits pacients i els seus pares i mares en totes les fases de la malaltia; és sinònim de Cures Pal·liatives, perquè han impulsat els equips de cures pal·liatives pediàtriques de diversos hospitals catalans; és Oncologia Infantil perquè acompanyen infants amb càncer i, concretament en aquest àmbit, la Fundació estimula que cada cop més metges puguin especialitzar-se en l’estudi del càncer pediàtric oferint beques de formació i suport a la investigació.

La campanya mostra nens i nenes greument malalts que juguen i gaudeixen, perquè considerem que el joc, la música i les activitats de lleure són una part essencial de la vida de tots els infants, també dels que pateixen càncer o altres malalties greus. La Fundació Villavecchia incorpora la musicoteràpia, les activitats de lleure i el joc com a aspectes essencials de l’acompanyament a aquests infants. Són aspectes que també s’incorporaran al futur centre que impulsa la Fundació, el Pavelló de la Victòria, un ‘hospice’ infantil pioner que esperem poder inaugurar l’any que ve amb el suport de tota la societat.


FUNDACIÓ AMICS JOAN PETIT

La Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer ha donat 60.000 euros a l’Hospital Vall d’Hebron per a la recerca en tumors infantils. Des de fa més de 20 anys, l’entitat dona suport a la recerca i acompanyament als infants amb càncer i les seves famílies.

El seu compromís amb la recerca s’ha traduït, des del 2008, en una col·laboració continuada amb el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Gràcies a aquest suport, s’han pogut impulsar projectes dedicats a millorar la supervivència dels pacients amb càncer infantil. El 2024, la Fundació va fer una nova donació de 60.000 €, que permetrà avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs per als tumors del sistema nerviós central i en la implementació de la biòpsia líquida com a eina per a la detecció precoç de recaigudes en sarcomes infantils. 

Llegir més