Coincidint amb el 4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer, s’han donat a conèixer les xifres del càncer a Catalunya. La incidència del càncer el 2024 ha estat de 42.851 nous diagnòstics, 24.293 en homes i 18.558 en dones.
Aquestes xifres mostren un augment de casos del 1,75% respecte 2023, on el nombre de casos va ser de 42.111. La taxa de supervivència a 5 anys també ha augmentat percentualment respecte 2023, sent més alta en dones, un 66,4%, que en homes, un 54,6%.
Els casos de càncer més freqüents a Catalunya el 2024 en els homes van ser: pròstata (4.856), colorectal (4.305), pulmó (3.800), bufeta urinària maligne (1.496) i fetge (888), el que suposa un 63,2% del total de casos diagnosticats durant l’any 2024 en homes. En dones, els 5 tipus tumorals més freqüents van ser: mama (5.439), colorectal (2.720), pulmó (1.295), cos uterí (970) i pàncrees (704), representant un 59,9% del total de casos diagnosticats l’any 2024 en les dones catalanes.
A Espanya, segons les xifres publicades per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) amb la col·laboració de la Red Española de Registros de Cáncer (REDECAN) al seu informe “Las cifras del cáncer en España 2025”, s’espera que es registrin a l’Estat 296.103 nous casos de càncer, enfront dels 286.664 de l’any passat (un 3,29% més). Per sexes, la incidència en homes serà de 166.513 nous casos i en dones de 129.590 nous diagnòstics.
Pel que fa a la supervivència neta a cinc anys del diagnòstic dels pacients diagnosticats entre 2008-2013 a Espanya ha estat del 55,3% en homes i del 61,7% en dones. S’estima que en els darrers 40 anys s’ha duplicat i és probable que, tot i lentament, continuï augmentant en els pròxims anys gracies als nous tractaments.
Aquestes xifres remarquen, un any més, el creixement de la supervivència tant a l’Estat com a Catalunya. Per aquest motiu, cal que es continuï treballant per garantir els drets de les persones que han superat un càncer i la seva qualitat de vida, sobretot pel que respecta al seu retorn a la feina i als possibles efectes secundaris derivats dels tractaments.
La necessitat de seguir garantint la cura i els drets de les persones després del càncer
Aquestes xifres remarquen, un any més, el creixement de la supervivència tant a l’Estat com a Catalunya. Per aquest motiu, cal que es continuï treballant per garantir els drets de les persones que han superat un càncer i la seva qualitat de vida, sobretot pel que respecta al seu retorn a la feina i als possibles efectes secundaris derivats dels tractaments.
En aquest sentit, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) destaca la necessitat de garantir el retorn progressiu a la feina per aquells pacients oncològics que, un cop finalitzat el seu tractament, hagin de reincorporar-se a l’activitat laboral. I és que segons xifres del 1r Baròmetre Càncer i Treball a Espanya, elaborat per la FECEC Junts contra el Càncer i presentat el passat octubre, el 45% de les persones diagnosticades de càncer enquestades no va fer un retorn progressiu al seu lloc de feina un cop finalitzat el seu tractament tot i que a la majoria els hagués agradat poder fer-lo.
Per aquest motiu, la FECEC celebra que el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones hagi portat de nou a la Taula de Diàleg Social la proposta sobre les altes progressives per a persones amb malalties de llarga durada i encoratja el Govern central a seguir treballant per aconseguir un acord. L’entitat reclama, però, que aquesta sigui una decisió voluntària del pacient i que es legisli de manera que els drets d’aquestes persones malaltes de llarga durada, com és el càncer, quedin protegits. Així mateix, la FECEC Junts contra el Càncer demana que es tingui en compte i s’escolti l’opinió de les entitats de pacients en aquest diàleg per garantir que aquestes altres progressives ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones que han rebut l’alta mèdica després d’una llarga malaltia.
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) també considera necessari que se segueixin i acompleixin els diferents objectius del Pla contra el Càncer de Catalunya 2022-2026, en especial aquells que fan referència a l’etapa de després del càncer. Les accions d’aquest punt tenen com objectius millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer una vegada finalitzat el tractament, i adaptar el seu seguiment i el suport a les seves necessitats i preferències. Una d’aquestes accions és l’establiment dels paràmetres per a l’elaboració d’un informe de finalització del tractament del càncer, amb especial interès a establir els efectes secundaris que pugui patir el pacient a llarg termini i les estratègies preventives i accions a prendre en cas que apareguin.
Actes de les entitats de la FECEC pel Dia Mundial contra el Càncer 2025
Les entitats de la FECEC Junts contra el Càncer se sumen a aquesta commemoració i ja tenen enllestides les seves activitats per a aquesta jornada.
‘Units per allò que és únic’: nou tema de la campanya de la UICC
La Unión for International Cancer Control (UICC) ha presentat la seva nova campanya trienal per al Dia Mundial contra el Càncer (World Cancer Day). En aquesta ocasió, el tema escollit és “Units per allò que és únic” (#UnitedbyUnique) i posa les persones al centre de l’atenció i les seves històries al cor de la conversa.