Dia Mundial de les Persones Ostomitzades 2024

Cada primer dissabte d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Persona Ostomitzada, jornada per sensibilitzar sobre la realitat dels aproximadament 2 milions de persones al món portadores d’una ostomia.

L’ostomia és una operació on es realitza una obertura en l’abdomen (estoma) per on s’evacuen la femta o l’orina. La realització d’una ostomia comporta una pèrdua del control voluntari de la deposició o de la micció. Per aquest motiu cal portar una bossa que s’enganxa a l’abdomen per recollir la femta o l’orina. Una de les reivindicacions del col·lectiu en el seu dia mundial és l’adaptació dels banys públics per a aquestes persones per a facilitar-los el buidatge o canvi de bossa d’una manera còmode.

Hi ha diverses causes per les quals s’ha de practicar una ostomia, per exemple determinats tipus de càncer (com pot ser el colorectal i el de bufeta), malaltia inflamatòria intestinal (Crohn o Colitis Ulcerosa), diverticulitis, traumatisme, etc. Fins i tot a nadons se’ls pot practicar una ostomia a causa de una malformació congènita. Així doncs, hi ha persones de totes les edats que són portadores d’una ostomia.

La Federación de Asociaciones de Personas Ostomizadas de España (FAPOE) estima que a Espanya hi ha actualment prop d’unes 210.000 persones ostomitzades.

JORNADA ANUAL DE L’ACO

La IX Jornada sobre les persones ostomitzades que tindrà lloc a Barcelona el pròxim dimecres 9 d’octubre a Barcelona és el punt de trobada anual dels pacients de l’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO), entitat federada de la FECEC Junts contra el Càncer. Accedeix aquí al programa de la jornada.