‘Una flor per a un projecte 2024’ d’Oncolliga Lleida estarà dedicada al càncer de pulmó

Oncolliga comarques de Lleida inicia la campanya “Una flor per a un projecte 2024” enguany, dedicada al càncer de pulmó i al seu diagnòstic precoç. El dia 10 d’octubre les voluntàries d’Oncolliga Lleida sortiran al carrer a oferir les flors de paper als seus conciutadans, altres poblacions ho faran en les setmanes vinents.

La campanya “Una flor per a un projecte” és una iniciativa solidària que compta amb el suport d’associacions de dones i voluntaris de més de quaranta poblacions de la demarcació de Lleida i associacions de veïns de Lleida ciutat. Des de l’any 2002 s’han elaborat més de 325.000 flors de paper i mercès a la participació ciutadana s’han completat 22 projectes, entre equipaments, investigació i serveis adreçats a pacients i a centres hospitalaris públics de la demarcació.

Projecte 2024 “Diagnòstic precoç del càncer de pulmó”

“Una flor per a un projecte 2024” vol tornar a incidir en el càncer de pulmó. L’interès no pot ser més gran, ja que aquest tumor representa la taxa de mortalitat més alta per càncer en homes i dones. Això és així, per la tardança a manifestar-se i la seva ràpida evolució. Així mateix, l’entitat incideix en que cal continuar insistint en la necessitat de canviar l’hàbit de fumar entre els joves.

Pel que fa a la detecció precoç del càncer de pulmó caldrà fer passos valents cap al cribratge com ja fa anys es fa amb el càncer de mama i còlon. En aquest sentit, Oncolliga Lleida valora molt positivament la iniciativa i esforç demostrats pel servei de pneumologia de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) amb el Dr. Ferran E. Barbé al capdavant, que en aquests anys no ha defallit per millorar dia a dia totes les fases del procés diagnòstic d’aquest tumor.

Oncolliga Lleida vol contribuir a aquesta lluita en la millora del procés diagnòstic i atendre la petició del servei de pneumologia de l’HUAV, dedicant la FLOR 2024 a l’adquisició de dos equipaments diagnòstics que es complementen entre si: d’una banda, un EQUIP VIDEO BRONCOSCOPI ULTRAFI i de l’altra una MINISONDA RADIAL. Ambdós equips permetran visualitzar lesions pulmonars perifèriques i extreure’n biòpsies per a la seva anàlisi. Aquests equips permetran abordar aquestes lesions perifèriques minúscules que puguin ser detectades en cribratges de persones en risc d’aquest tumor.

Font: Oncolliga Lleida