21 de setembre: Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia 2024

El 21 de setembre, tercer dissabte de setembre de 2024, se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, una iniciativa de la World Marrow Donor Association (WMDA). L’objectiu d’aquesta jornada és recordar als ciutadans de tot el món la importància de la donació de medul·la i la necessitat d’informar-se adequadament abans de prendre una decisió que pot salvar vides.

Arreu del món hi ha més de 42 milions de donants de medul·la òssia registrats als 106 registres que formen part de la World Marrow Donor Association (WMDA), a la qual pertany el REDMO (l’únic registre oficial a Espanya encarregat de la gestió de les dades dels donants de medul·la òssia, que rep directament de les comunitats autònomes) amb els seus més de 500.000 donants actuals. Pel que fa a Catalunya, el REDMO té registrats 80.320 donants. Quan un equip mèdic sol·licita la cerca d’un donant de medul·la òssia, el REDMO inicia aquesta cerca entre tots els registres de la WMDA.

Quant al volum de donants inscrits, el REDMO es manté en la sisena posició a Europa i en la 13a posició mundial. Pel que fa a l’efectivitat, el REDMO ocupa la cinquena posició a Europa, amb una donació efectiva per cada 1.250 donants registrats.

Les sol·licituds de col·lecta de donants al REDMO van augmentar un 29 % el 2023 respecte al 2022, fins a les 642 (147 de les quals van ser sol·licituds d’hospitals ubicats a Catalunya). D’aquestes sol·licituds, se’n van fer efectives 396 (95 a Catalunya), un 24 % més que l’any anterior.
La probabilitat d’identificar un donant voluntari per a un pacient és actualment del 88 % (82 % el 2012). En els darrers anys s’ha desenvolupat l’opció del trasplantament emparentat de donant haploidèntic, que permet tractar pacients sense donant compatible. Si el 2012 es van fer a Espanya 70 trasplantaments haploidèntics, aquest nombre va ser de 428 el 2023.

La mediana del temps per identificar un donant compatible mitjançant el REDMO és de 28 dies.
El 2023, el REDMO va coordinar la donació de medul·la òssia per a 637 pacients espanyols (108 residents a Catalunya) i 285 pacients d’altres països. Des dels seus inicis el 1991, el REDMO ha gestionat la col·lecta, el transport i la infusió de medul·la òssia necessària per dur a terme 13.576 trasplantaments per a pacients d’arreu del món.

L’any 2023, es van fer a Espanya 637 trasplantaments de donants no emparentats amb el receptor, la xifra més alta de la nostra història (125 dels quals es van fer a Catalunya). D’aquests trasplantaments a Espanya, el 28 % es van dur a terme amb la medul·la òssia d’un donant inscrit al mateix REDMO.

El REDMO s’encarrega de la cerca arreu del món de donants compatibles per a pacients espanyols i de la coordinació del transport de la medul·la òssia, la sang perifèrica o la sang de cordó umbilical des del lloc d’obtenció fins al centre de trasplantament. El REDMO rep, a més, sol·licituds de cerca de donants espanyols compatibles per a pacients estrangers cursades pels registres d’altres països.

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha fet públic aquesta l’assoliment d’una fita clau del Pla nacional de medul·la òssia (PNMO): arribar al mig milió de donants inscrits al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) de la Fundació Josep Carreras. En aquest acte, la ministra ha estat acompanyada per la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, i el director del REDMO de la Fundació Josep Carreras, Sergi Querol.

Font: Fundació Josep Carreras i World Marrow Donor Association (WMDA)