El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Un estudi liderat pel Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan Despí Moisés Broggi demostra per primera vegada en models preclínics derivats de mostres de pacients l’eficàcia d’una teràpia dirigida sistèmica en pseudomixoma peritoneal, un tumor rar que es caracteritza per l’acumulació de mucina a la cavitat abdominal.

L’únic tractament fins ara és la cirurgia, però la freqüència de recaigudes és elevada, per tan es són necessàries noves estratègies terapèutiques per a aquests pacients.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) finança a través del programa europeu Accelerator la participació del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO al consorci europeu PM Net-Accelerator for Pseudomixoma Peritonei Research en què s’inclou aquesta investigació.

En aquest estudi que publica avui la revista Clinical Cancer Research els investigadors del VHIO han generat la col·lecció més gran de models preclínics a partir de mostres de pacients amb pseudomixoma peritoneal. Gràcies a aquests models, el grup ha avaluat l’efecte terapèutic d’un fàrmac inhibidor de l’oncogèn BRAF, alterat entre el 4 i el 8% dels casos, en ratolins amb pseudomixoma peritoneal. En aquest estudi han observat que el tractament reduïa significativament el creixement tumoral i perllongava la supervivència en models de ratolí amb tumors amb alteracions al gen BRAF.

El pseudomixoma peritoneal és un tumor rar i poc conegut que es caracteritza per l’acumulació de mucina intraabdominal produïda a partir de metàstasis peritoneals. Cada any són diagnosticats d’aquesta malaltia un per cada 100.000 habitants amb una prevalença d’un per cada milió, amb predomini de dones i en edats superiors als 40 anys.

Font: VHIO