Dia Internacional del Sarcoma 2024

El 13 de juliol se celebra al món el Dia Internacional del Sarcoma, un tipus de càncer poc freqüent que afecta tan nens com adolescents, joves i adults, i que es localitza als ossos i als teixits tous de l’organisme. Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), aquests tipus de tumors inclou més de 150 varietats diferents, constitueixen aproximadament un 1% del total de tumors malignes i són responsables del 2% de la mortalitat deguda al càncer.

La seva incidència estimada a la Unió Europea és d’uns 5 casos nous a l’any per cada 100.000 habitants. Els sarcomes de teixits tous són lleugerament més freqüents en homes que en dones, i poden veure’s en totes les edats, fins i tot en nens i adolescents. No obstant això, l’edat de màxima d’aparició en adults es troba entre els 40 i 60 anys. La gran majoria de casos diagnosticats no estan associats a cap factor de risc conegut. No obstant això, en un petit nombre de casos poden reconèixer-se factors predisposants: la presència d’algunes rares malalties hereditàries; i l’administració prèvia de radioteràpia diversos anys abans, que s’associa al desenvolupament de sarcomes postirradiació, particularment resistents al tractament.

D’altra banda, els sarcomes ossis són tumors molt infreqüents i afecten sobretot nens i a adolescents. La incidència s’estima en 1 pacient nou per any per cada 100.000 habitants. Això ve a suposar uns 400 casos nous a l’any al nostre país. Malgrat la seva raresa, constitueixen la cinquena causa de càncer en adolescents i joves entre 15 a 19 anys. En aquests pacients, una mica més de la meitat dels sarcomes ossis són osteosarcomes, una tercera part són sarcomes de Ewing i menys del 10% són condrosarcomes. El sarcoma de Ewing és molt poc freqüent en adults. No obstant això, l’osteosarcoma té una distribució per edats de tipus bimodal, això és, amb dos moments de major freqüència: un entre els 13 a 16 anys i l’altre per sobre dels 65 anys.

SEOM: Els últims avanços diagnòstics i terapèutics en sarcomes obren la porta a noves teràpies en subtipus poc freqüents

La Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), dins la seva campanya “En Oncología, cada AVANCE se escribe con mayúsculas”, ha volgut destacar quins són els principals avenços que s’han fet en els darrers anys pel tractament d’aquesta malaltia.

Font: SEOM