Una nova técnica de biòpsia líquida permet analizar l’evolució del tumor en pacients amb càncer de pròstata metastàtic per a guiar el tractament

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Vall d’Hebron, demostren en un estudi que publica la revista Cancer Cell que el material (ADN i ARN) contingut en les vesícules extracel·lulars derivades del tumor que circulen en el torrent sanguini dels pacients de càncer de pròstata metastàtic reflecteix les característiques genòmiques i transcriptòmiques del tumor del pacient.

Les vesícules extracel·lulars secretades per les cèl·lules tumorals al torrent sanguini contenen material derivat del tumor que pot ser utilitzat com a biomarcador de resposta i/o resistència al tractament en pacients amb càncer de pròstata metastàtic. En un article publicat la revista Cancer Cell, els investigadors descriuen com han desenvolupat una nova eina basada en biòpsia líquida per monitoritzar l’expressió de gens del tumor a partir de l’ARNm contingut en vesícules extracel·lulars derivades del tumor.

Aquest biomarcador podria ajudar a predir la resposta al tractament i al desenvolupament de noves teràpies combinades per revertir els mecanismes de resistència que les cèl·lules tumorals adquireixen durant el tractament.

“Això obre la via a identificar biomarcadors per analitzar la resposta al tractament i l’adquisició de resistència, i així prendre les decisions clíniques més adequades en cada moment de la malaltia”, explica el Dr. Joaquin Mateo, oncòleg mèdic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata del VHIO i autor sènior d’aquest estudi.

Aquesta investigació ha estat possible gràcies al finançament de la Fundació “la Caixa”, la Fundació FERO i la Fundació CRIS Contra el Càncer.

Font: VHIO