31 de març: Dia Mundial contra el Càncer de Còlon

El càncer colorectal és el més freqüent en homes i dones a Catalunya, però també és un dels que més podem prevenir adoptant un estil de vida saludable i amb les proves de detecció precoç. Aquest 31 de març es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Càncer de Còlon. 

Segons les previsions de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM, els càncers més freqüentment diagnosticats a Espanya al 2022 seran el de còlon i recte (43.370 nous casos), mama (34.750), i pulmó (30.948). D’altra banda, el càncer colorectal és el segon que produeix més morts al món.

Captura de pantalla 2022-03-30 120639

Amb motiu d’aquesta efemèride la FECEC va organitzar la xerrada “Com prevenir i detectar el càncer colorectal” el passat 16 de març en el marc del cicle “Diàlegs FECEC: de l’abans al després del càncer” al canal de Youtube de la federació.

PREVENCIÓ

De tots els tipus de càncer, el de còlon i recte és el que té una relació més directa amb l’alimentació.

Sabies que amb modificacions de l’alimentació i l’estil de vida podem reduir fins a un 50% el risc de presentar un càncer de còlon i recte? Per saber-ne més accedeix a l’últim article del blog.

Les pautes a seguir, recollides al Codi Europeu contra el Càncer, són:

  • Alimentació rica en fruita i verdura
  • Reducció del consum de greixos i de carn vermella
  • Exercici físic de manera regular
  • No fumar
  • Evitar el consum de begudes alcohòliques.

El càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per això, els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

DETECCIÓ PRECOÇ

El Programa de Cribratge és una senzilla prova, el test de sang oculta a la femta, amb la finalitat de detectar precoçment el càncer colorectal o les lesions precanceroses. El que es fa és analitzar si existeix sang no visible a simple vista en una petita mostra de femta.

Les lesions canceroses i precanceroses sagnen i, precisament, és aquesta sang la que s’intenta identificar a través del test de sang oculta en femta. Aquesta prova de sang oculta es fa a partir dels 50 anys cada 2 anys, sempre que no es detecti sang en les mostres.

L’altra prova diagnòstica és la colonoscòpia, una prova invasiva que consisteix en veure l’interior de l’intestí gros.

La colonoscòpia es fa cada 10 anys, sempre que no es trobin lesions i partint de la realització de la prova en condicions òptimes (intestí net i visualització completa de tot l’intestí).

Llegeix més sobre el tema aquí: Com puc prevenir el càncer de còlon i recte?