22S- Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide Crònica

Avui se celebra el Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide, una malaltia maligna de la sang, el tractament de la qual s’ha revolucionat en els darrers 15 anys.

DM-LMC-2021.jpg_2104194538

El 22 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide Crònica, un tipus de càncer de la sang en el qual es produeix una alteració cromosòmica que origina en la medul·la òssia una proliferació descontrolada de granulòcits, un tipus de glòbuls blancs. La leucèmia mieloide crònica és una malaltia d’adults i més predominant en homes.

Des de fa 15 anys s’utilitzen com a tractament estàndard els inhibidors de tirosina- cinasa” (ITK), un tractament oral que, en el moment en què es fa la translocació 9;22 (l’alteració típica d’aquesta malaltia), posa en contacte dos gens (BCR-ABL1) que normalment no van junts i que, al ajuntar-se, originen una proteïna inexistent fins llavors en la qual s’uneix específicament aquest fàrmac, permetent “atacar” només les cèl·lules tumorals.

Aquest ha estat el tractament més espectacular vist en una malaltia oncològica de la sang. Abans de la seva aparició, molts pacients havien de sotmetre’s a un trasplantament de medul·la òssia, amb la toxicitat i risc que aquest comporta. Gràcies als nous medicaments la malaltia pot cronificar-se sense grans efectes secundaris per a la majoria dels malalts.

Arran d’estudis fets recentment, s’ha vist que si es retira el tractament a aquells pacients que han pres el tractament com a mínim durant 8 anys i que els dos últims anys han tingut molt bona resposta molecular, la meitat seguiran sense malaltia i l’altre meitat recauran (encara que si es tracten de nou recuperaran la resposta molecular anterior). En el cas dels pacients que no han recaigut després de deixar el tractament, caldrà seguir estudiant la seva evolució ja que encara és massa d’hora per treure conclusions.

En motiu del Dia Mundial de la Leucèmia Mieloide Crònica s’ha editat aquest vídeo on són els propis professionals del serveis d’Hematologia Clínica de l’ICO l’Hospitalet, Badalona, Girona, Tarragona i Tortosa els que expliquen la malaltia i el seu novedós tractament.