Cada tercer dijous de juny, es commemora el Dia Mundial del Càncer de Ronyó, impulsat per la Coalició Internacional contra el Càncer de Ronyó (International Kidney Cancer Coalition), amb l’objectiu “de sensibilitzar i conscienciar a la població en general, cuidadors, organitzacions i professionals de la salut sobre aquesta patologia que afecta milions de persones en el món”.
Al món, el càncer de ronyó va afectar 434.840 persones en 2022 (277.800 homes i 157.040 dones). La supervivència global se situa en el 64,14%. La incidència del càncer de ronyó en 2023 a Catalunya va ser de 744 casos (404 de dones i 234 d’homes). La supervivència se situa en el 67,5% en homes 67,5% i 65,4% en dones. I a Espanya, en 2024 s’estima que es diagnosticaran 9.208 casos (6.160 en homes i 3.048 en dones). La supervivència a l’Estat se situa en el 64,8% en homes i en el 65,8% en dones.
Factors de risc, símptomes i tractaments
El càncer renal o carcinoma de cèl·lules renals (nom del tipus de càncer de ronyó més freqüent) té els següents factors de risc:
- Fumar
- Obesitat
- Hipertensió arterial
- Antecedents familiars
- Exposició a certes substàncies a la feina
- Ser home
- Raça negra
- Consum de paracetamol (podria estar vincular a un augment en el risc)
- Malatia renal avançada
- Factors de risc hereditari o genètic
- Patir altres malalties i síndromes
I pot presentar els següent símptomes:
- Sang a l’orina
- Dolor a la zona lumbar o en un costat
- Presència d’una masa en un costat o en la zona lumbar
- Cansament
- Pèrdua de pes sense causa aparent
- Febre que no desapareix
Una anàlitica de sang i orina, diagnòstic per imatge i una biòpsia diagnosticaran si hi ha tumor o no en l’òrgan, però, com en d’altres casos de càncer, la detecció en fases inicials augmenta la superació de la malaltia. Si es diagnostica un càncer de ronyó, la cirurgia, quimioteràpia, radioteràpia, immunoteràpia i teràpies dirigides són els tractaments més habituals.