El 15 de novembre se celebra arreu del món el Dia Mundial sense Alcohol, una jornada per conscienciar a la població mundial sobre els danys físics i psicològics que ocasiona el consum d’aquestes begudes. Una de les malalties que pot causar és el càncer.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’alcohol és un carcinogen provat i el consum d’alcohol augmenta el risc de patir diferents tipus de càncer, com el càncer de mama, de fetge, de cap i coll, d’esòfag i el colorectal. En 2019, el 4,4% dels càncers diagnosticats a tot el món i 401 000 morts per càncer es van atribuir al consum d’alcohol.
Per prevenir els efectes nocius de les begudes alcohòliques, l’OMS ha impulsat el Pla d’acció (2022-2030) amb la finalitat d’aplicar eficaçment l’estratègia mundial per reduir el consum d’alcohol com a prioritat de salut pública.
El Ministeri de Sanitat, per la seva part, afirma que no existeix un nivell de consum segur per al risc de càncer. Totes les begudes alcohòliques (la cervesa, el vi i les begudes espirituoses), estan relacionades amb el risc de càncer, independentment de la seva qualitat i preu. En dones, l’alcohol és responsable de casos de càncer de mama, mentre que en homes, els casos de càncer més freqüents causats pel consum d’alcohol són de còlon.