Des de fa 16 anys a Luxemburg, l’Organització Internacional del Càncer Infantil va declarar el 15 de febrer com el Dia Internacional del Nen amb Càncer, un dia pensat per conscienciar i sensibilitzar la societat sobre les necessitats i problemes que han d’afrontar els nens i adolescents malalts de càncer i les seves famílies.
En motiu d’aquest dia, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), entitat adherida a la FECEC, organitza el 17 de febrer la 6ena edició del ‘Posa’t la gorra’ a la Seu Vella de Lleida.
Un dels efectes secundaris que pateixen els infants i adolescents amb càncer, és la pèrdua del cabell i sovint es cobreixen el cap amb una gorra. Per això, s’ha organitzat aquesta festa com a símbol de solidaritat vers tots aquests infants.
Dades
A Espanya, cada any es diagnostiquen prop de 1.400 nous casos de nens amb càncer de 0 a 18 anys. Tot i ser una malaltia rara, el càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia fins als 14 anys.
El tipus de càncer més freqüent en els nens és la Leucèmia (25%), seguit dels tumors del sistema nerviós central (19,6%) i els limfomes (13,6%), segons el Registre Nacional de Tumors Infantils. El RNTI contribueix a la lluita contra el càncer en la infància mitjançant l’estudi de la supervivència dels nens amb càncer a Espanya i la seva comparació internacional; l’estudi de la incidència i les seves tendències; i col·laborant a l’estudi de factors de risc causal.
La taxa de supervivència a 5 anys de 0 a 14 anys arriba gairebé el 80%, segons la Societat Espanyola de Hemato-Oncologia Pediàtrica (http://www.sehop.org). Una dada esperançadora que aspira a ser del 100% ja que una sola mort per càncer infantil és massa.
Pel que fa a les dades sobre adolescents, no es registren degudament en el Registre de Tumors Infantils (http://www.uv.es/rnti/), ja que en la majoria dels casos són tractats en Unitats d’Adults.
Davant d’aquestes xifres, el Dia Internacional del nen amb càncer és un dia per subratllar que tots els nens necessiten tenir accés a un diagnòstic i un tractament precís i a temps i, també, que tot nen amb càncer mereix la millor atenció mèdica i psicològica, independentment del seu país d’ origen, raça, estatus econòmic o classe social.