4.200 alumnes d’ESO han participat aquest curs en el programa ‘No et fumis la Salut’ d’Oncolliga Girona

La Fundació Oncolliga Girona va reunit ahir 430 d’alumnes de Ir d’ESO a la Sala Simfònica de l’Auditori de Girona per celebrar la cloenda del programa educatiu No et fumis la salut, que pretén alertar els joves sobre els riscos que el consum de tabac comporta per a la salut i que aquest curs ha arribat a 4.200 estudiants.

image003

L’acte de cloenda se celebra cada any en dates pròximes a la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) i es converteix en una festa en la qual es posen en comú les campanyes antitabac dissenyades pels propis alumnes i es fa el lliurement de certificats als guanyadors.

Aquest any han assistit a l’acte alumnes provinents dels INS Maristes, Bell•lloc i Vedruna de Girona; Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt. Durant l’acte, conduït per Martí Peraferrer, s’han pogut veure els espectacles de dansa preparats per alumnes del Bell•lloc i Maristes de Girona i el grup Fama Girona, integrat per alumnes de diversos centres públics.

L’acte ha comptat també amb les intervencions del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Josep Polanco; la coordinador territorial de Joventuta Girona, Agnàs Fàbregas, i la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.

El tabac és, juntament amb l’alcohol, la droga més consumida pels joves del nostre país. Una dada alarmant és que l’edat d’inici al consum de tabac cada cop és més pri-merenca. Alguns estudis assenyalen l’entrada als instituts, com un dels factors de risc per iniciar el contacte amb drogues. És per aquesta raó que el programa de prevenció de 1’0ncolliga es dirigeix als nois i noies de 1 r d’ESO.

FUNDACIÓ ONCOLLIGA GIRONA

Lliga catalana d’ajuda al malalt de càncer

El programa No et fumis Ia salut es va posar en marxa l’any 1999 i des d’aleshores s’ha anat introduint en bona part dels centres d’educació secundària de Ia demarcació de Girona. La directora del programa, Eulàlia Romera, valora molt positivament Ia implantació d’aquesta proposta educativa, que en aquest curs 2016-2017 ha estat seguida per un total de 4.200 alumnes de 51 centres gironins.

El programa inclou sessions informatives a l’aula sobre els riscos del tabac. «Els adolescents se senten fortament motivats a experimentar alguns hàbits reservats als adults, i és una etapa en Ia qual el grup d’amistats influeix molt en els patrons de conducta», explica Romera, que afegeix que amb el programa No et fumis Ia salut el que és pretén és precisament «donar-los eines perquê se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir Ia seva autonomia i autoestima, que siguin conscients de Ia seva respon-sabilitat en Ia presa de decisions i que sàpiguen relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per Ia pressió del grup o Ia publicitat».

Sota el lema «Fem Ia nostra campanya» es convida també als joves que han assistit a les xerrades a que elaborin una campanya contra el consum de tabac. Aquesta activitat consisteix en Ia creació de cartells, postals comercials, vinyetes càmiques, auques, etc, així com en Ia redacció de cartes, SMS, poemes, contes i Iletres de cançó, dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin l’hàbit de fumar.

La finalitat de Ia campanya és proporcionar un moment més de reflexió. Els joves tenen l’oportunitat de transmetre Ia seva opinió sobre l’hàbit de fumar, incidint directament en el centre docent, en Ia família i en Ia població en general.